SRBIJA

Američki ambasador u Srbiji: Tesla je Amerikanac

On je Amerikanac! Ne po rođenju nego po svom izboru, kazao je Entoni Godfri

Entoni Godfri. Agencije

A. Ka.

29.4.2021

Ambasador SAD-a u Beogradu Entoni Godfri (Anthony F. Godfrey) izjavio je danas da je, prema njegovom mišljenju, poznati naučnik i genij Nikola Tesla - Amerikanac.

Godfri je na svečanom ispraćaju novog aviona kompanije "Air Serbia" Airbusa A330 s likom Nikole Tesle na prvi let za Njujork (New York) rekao da se ovdje ljudi najlakše naljute kada čuju od drugih da je Tesla njihov po rođenju i da u tome griješe i jedni i drugi.

- Znam da je Srbijance najlakše naljutiti ako drugi kažu da je Nikola Tesla njihov po rođenju! Žao mi je, ali griješite i jedni i drugi, po mom mišljenju - on je Amerikanac! Ne po rođenju nego po svom izboru - kazao je američki ambasador, koji je novom avionu u floti kompanije "Air Serbia" poželio sretan put i miran let.

Potom je dodao:

- Prije nego što me gađate pokvarenim jajima, podsjetit ću da smo mi, Amerikanci, ponosni na nasljednike u SAD-u bilo da imaju japanske, meksičke, srbjanske korijene. Isto važi i za Nikolu Teslu, koji je poštovao američko državljanstvo, ali nikada nije negirao da je u srcu Srbijanac - dodao je Godfri.


Naveo je i da je Tesla simbol inovacije, istrajnosti, značaja obnove i novih početaka, kao i odnosa SAD-a i Srbije.

On je dodao da on lično ima niz imena i prijedloga ko bi sve mogao da se nađe na repu nekog od aviona flote kompanije "Air Serbia" - Pupin, Charles Simić, Marina Abramovič, a o košarkašima iz Srbije, rekao je, da i ne govori.

Premijerka Srbije Ana Brnabić reagovala je na te riječi američkog ambasadora i kroz smijeh prokomentarisala da je ambasador bio na ivici “ozbiljnog diplomatskog incidenta“ koji je izbjegnut.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.