UOČI IZBORA U NEDJELJU

Đukanović: Nedopustivo da 10 posto biračkog spiska u jednoj državi čine državljani druge države

Učinit ću sve da svaki pojedinac koji je obmanuo državu i koji izigrava njen Ustav bude odgovoran u skladu sa zakonom, rekao je

Milo Đukanović. Arhiva

A. K.

7.5.2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je uoči izbora u Herceg Novom, koji će se održati u nedjelju, da će u okviru svojih nadležnosti učiniti sve da svaki pojedinac koji je obmanuo državu i koji izigrava njen Ustav i zakone ne samo bude izbrisan iz njenih evidencija, već i da odgovara u skladu sa zakonom.

Odgovarajući na pitanje kako se mogu posmatrati izbori u Herceg Novom u svjetlu činjenice da je u izvodu iz biračkog spiska upisano najmanje 10 posto državljana drugih država, Đukanović je za portal CDM odgovorio „sa velikom zabrinutošću“.


Ustav sve propisuje

- Ali, pročitao sam dragocjenu inicijativu Državne izborne komisije prema Ministarstvu unutrašnjih poslova koja podstiče novu fazu sređivanja biračkog spiska Crne Gore. Nedopustivo je da najmanje 10 posto biračkog spiska u jednoj opštini kao što je Herceg Novi, čine građani koji su državljani druge države - naglašava Đukanović.

Prema njegovim riječima polazeći od Ustava Crne Gore koji propisuje da pravo da bira i bude biran ima državljanin Crne Gore koji je navršio 18 godina života i ima najmanje dvije godine prebivališta u Crnoj Gori, jasno je da generalno državljani druge države ne bi smjeli biti državljani Crne Gore, a time ni dio njenog biračkog spiska.

Neregularnosti

- Jasno je i da se ne radi o crnogorskim državljanima koji imaju državljanstvo druge države u skladu sa ratifikovanim međunarodnim sporazumima i ugovorima ili su stekli crnogorsko državljanstvo na temelju zakonskog određenja koje im je to pravo garantovalo - pojašnjava predsjednik države.

Na pitanje da li će sa pozicije predsjednika države imati inicijative u odnosu na utvrđene neregularnosti u ovom izornom procesu Đukanović poručuje da se nada se da će ovo biti posljednji izborni proces sa toliko neregularnosti.

- U okviru svojih nadležnosti učinit ću sve da svaki pojedinac koji je obmanuo državu i koji izigrava njen Ustav, Zakon o crnogorskom državljanstvu i izborne zakone, ne samo bude izbrisan iz njenih evidencija, nego i da odgovara u skladu sa zakonom - zaključio je Đukanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.