KRIMINAL

Ovaj gori od našeg malinara Fikreta: Muškarac držao ukradene švedske respiratore pa ih planirao preprodavati?!

Sumnja se da je medicinske respiratore nabavio s namjerom da ih dalje preproda u treće zemlje i s ciljem ostvarivanja protupravne imovinske koristi

E. T. / 24sata.hr

Policija pronašla respiratore

Foto: PU Zagreb


Policajci Policijske stanice na Medveščaku proveli su kriminalističko istraživanje nad muškarcem (25) kojeg sumnjiče da je od 8. marta do 2. aprila 2021. godine preko trgovačkog društva s Kosova za trgovačko društvo sa sjedištem u Zagrebu, u kojem je on odgovorna osoba i direktor, nabavio 24 medicinska respiratora proizvođača iz Kraljevine Švedske u ukupnoj vrijednosti od 350.000 eura, piše 24sata.hr.

- Tijekom kriminalističkog istraživanja putem međunarodne suradnje potvrđeno je da su respiratori otuđeni u Švedskoj odnosno da je prijavljena krađa 15. veljače 2021. godine tijekom samog njihovog transporta kroz Švedsku. Sumnja se da je medicinske respiratore nabavio s namjerom da ih dalje preproda u treće zemlje i s ciljem ostvarivanja protupravne imovinske koristi, iako je znao ili morao znati da su respiratori pribavljeni kaznenim djelom što je obilježje kaznenog djela prikrivanja - saopćeno je iz policije. 

Netipičan način kupovine

Naime, s obzirom na značaj ove medicinske opreme u ozračju aktualne pandemije takvi se uređaji od strateškog značaja kupuju po točno propisanom protokolu uz uključivanje institucija koje to prate i evidentiraju.

- Upravo takav netipičan način kupnje koji nije u skladu s uobičajenim i zakonski reguliranim načinom nabave ove medicinske opreme upućuje na sumnju da je osumnjičeni znao ili morao znati da su respiratori pribavljeni kaznenim djelom, a samim time upućuje i na sumnju u počinjenje kaznenog djela s ciljem ostvarivanja protupravne imovinske koristi - stoji u priopćenju PU zagrebačke.

  • Policija pronašla respiratore

    Policija pronašla respiratore

    Foto: PU Zagreb


Osumnjičeni je za dopremu respiratora u Zagreb angažirao ovlaštenog prijevoznika i potom ih, nakon što su dopremljeni, uskladištio u ugostiteljskom objektu na području Zagreba.

Oduzeti respiratori

Respiratori su oduzeti uz Potvrde o privremenom oduzimanju predmeta dok je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičenog podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na