REGION

Grlić Radman: Vulin promovira poraženu velikosrpsku politiku

Slične i vrlo oštre izjave o "braći po oružju" dao je i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić

Hina

9.5.2021

Gordan Grlić Radman i Aleksandar Vulin. Ilustracija

Srpski ministar unutrašnjih poslova promovira poraženu velikosrpsku politiku i neutemeljeno prigovara Hrvatskoj koja nikada nije imala aspiracije na tuđi teritorij niti je tražila reviziju granica, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Nakon izložbe "Faces of Europe" u povodu Dana Evrope, šef hrvatske diplomatije je komentirao izjave Aleksandra Vulina koji je Hrvatsku i Kosovo nazvao "braćom po oružju" i dodao kako bi Grlić Radman volio da može rasporediti "okupacijske snage na prostoru Srbije", ali da će mu za to trebati "mnogo više od onog što s (premijerom Kosova Albinom) Kurtijem može smisliti".

- Vulin promovira zapravo onu poraženu politiku Slobodana Miloševića, velikosrpsku politiku koja je osvajala, koja je tražila ono što joj ne pripada. Hrvatska nikada nije imala aspiracije na ničiji teritorij, dapače, nikada nije tražila neku reviziju granica - kazao je Grlić Radman novinarima.

Poslao upozorenje

Slične i vrlo oštre izjave o "braći po oružju" dao je i predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, a srpski predsjednik Aleksandar Vučić poručio da se varaju oni koji misle da će biti novih Oluja i pogroma.

- Vučić je 1995. u Glini rekao da Glina neće biti Hrvatska (...) tko će o oružju nego baš on -  rekao je Grlić Radman

Ocijenio je da je prigovaranje Hrvatskoj "bježanje od vlastite odgovornosti i skretanje s jedne teme, koja nije tema, od drugih problema s kojima je Srbija opterećena".

- Srbija je svjesna određenog međunarodnog pritiska kada je u pitanju priznanje Kosova, jer je to realnost, a onda određene frustracije žele projicirati na Hrvatsku - kazao je Grlić Radman.

Istaknuo je da je Hrvatska podržavala te da i dalje podržava europski put Srbije, ali i upozorio da taj put "ide preko Hrvatske".

Zapadni Balkan jedna je od dviju glavnih tema redovitog mjesečnog sastanka ministara vanjskih poslova koji se sastaju u ponedjeljak u Briselu (Bruxelles), a o pitanjima proširenja EU-a i Procesu stabilizacije i pridruživanja, koji je osmišljen za zemlje nastale raspadom Jugoslavije i Albaniju raspravljat će se i u utorak na sastanku Vijeća za opće poslove koje čine uglavnom ministri vanjskih poslova ili ministri zaduženi za europske poslove

Hrvatski ministar kaže da je Hrvatska "subjekt" i da će Srbija biti jedna od zemalja o kojoj će službeni Zagreb na toj raspravi morati dati neko mišljenje

Nezadovoljni stanjem u Srbiji

- Mi nismo zadovoljni sa stanjem demokracije, sa stanjem ljudskih prava, borbom protiv korupcije i općenito reformama koje se ne provode - rekao je Grlić Radman.

Hrvatska je "odgovorna članica NATO-a i EU-a i sigurno da europski put Srbije ide i preko Hrvatske", naglasio je.

Grlić Radman dodaje da će Hrvatska sudjelovati u evaluaciji dostignuća Srbije u poglavljima 23 i 24, ističući pritom da je Hrvatska, što se manjinskih prava tiče, "paradigma u europskom kontekstu, najbolji primjer ostvarivanja tih standarda".

Podsjeća da srpska manjina ima tri zajamčena mjesta u Saboru te da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u Europskoj uniji koja ima tako razvijenu manjinsku politiku.

- Toga sa srpske strane nema, Beograd ne poštuje međunarodni ugovor iz 2004. kojim je osiguran reciprocitet - rekao je šef diplomacije, podsjećajući da je bilateralni ugovor međunarodni ugovor i da Hrvatska tu očekuje rješenje.

Što se tiče ostalih zemalja zapadnog Balkana i njihovim izgledima za pridruživanje europskom bloku, kazao je da je to proces na temelju vlastitih postignuća, izdvojivši pritom Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru.

- Mislim da bi tim redoslijedom zemlje mogle pomalo ulaziti u EU, ubrzati svoj proces - rekao je ministar, istaknuvši pritom da će najvažniji kriterij biti postignuće svake pojedine zemlje u ispunjavanju kriterija.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.