LOKALNI IZBORI

Otvorena birališta: Hrvatski državljani mogu ući u Hrvatsku bez ikakvih potvrda kako bi glasali

6.572 biračka mjesta bit će zatvorena u 19 sati

Birališta otvorena u 7 sati. Ilustracija

Piše: N. Aj.

16.5.2021

Hrvatska danas bira lokalnu vlast, a pravo odlučivati ko će u naredne četiri godine voditi njihove općine, gradove i županije te ko će biti u predstavničkoj vlasti imaju tri miliona i 660 hiljada birača.

Birališta su otvorena u sedam sati, a 6.572 biračka mjesta bit će zatvorena u 19 sati.

Birat će 425 općinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštinu Grada Zagreba, općinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70-ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u općinama gdje su Hrvati manjina.

Veliko zanimanje za Zagreb, Split, Rijeku i Osijek

S posebnim zanimanjem čeka se ishod izbora u četiri velika grada Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a zasada je sigurno da će sva četiri dobiti nove gradonačelnike, jer je dugogodišnji zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nedavno preminuo.

Također, hrvatski državljani s pravom glasa moći će ući u Hrvatsku bez obzira na to iz koje države dolaze. Tačnije, to se ne odnosi samo na BiH i Srbiju, nego na sve zemlje.

Dolazak u Hrvatsku iz trećih država zbog glasanja smatrat će se dolaskom iz neodgodivih ličnih razloga za osobe koje imaju pravo glasanja na lokalnim izborima u Republici Hrvatskoj, a riječ je o osobama koje nužno moraju imati prebivalište u Hrvatskoj.

Na te putnike primijenit će se iznimka od Odluke o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske, u smislu posjedovanja BAT ili PCR testa, potvrde o vakcinaciji ili da su prebolovali koronavirus. Ne moraju imati nijednu od ovih potvrda.

Više od 10.000 posmatrača

Čelnici lokalne izvršne vlasti biraju se većinom glasova, a žele li biti izabrani već danas, moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasali.

Ne uspije li to nijednom od kandidata, za dvije sedmice će se, 30. maja, održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova.

Lokalni izbori drugi su u Hrvatskoj koji se provode u epidemiji koronavirusa. Maske su obvezne, a razmak između osoba mora biti dva metra. Također, preporučuje se nošenje vlastite olovke na biralište, dezinfekcija, provjetravanje prostora, što kraće zadržavanje na glasačkom mjestu. Bit će omogućeno glasanje biračima koji su u izolaciji i imaju covid i oni koji su u samoizolaciji.

Izbore će posmatrati više od 10.000 promatrača.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je sve sudionike izbora, fizičke i pravne osobe te medije da poštuju izbornu šutnju.

Za njeno kršenje novčane se kazne kreću od 3.000 kuna za fizičku osobu do pola miliona kuna za pravnu. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni s od 10.000 do 30.000 kuna.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.