O PROŠIRENJU EU

Članovi Predsjedništva BiH danas na sastanku lidera Brdo-Brioni

U radu skupa učestvovat će predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Sjeverne Makedonije Stevo Panderovski, Crne Gore Milo Đukanović, Albanije Ilir Meta, Hrvatske Zoran Milanović, te Kosova Vjosa Osmani

Komšić, Dodik i Džaferović. Arhiv

A. J.

17.5.2021

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić učestvovat će danas na sastanku lidera Brdo-Brioni koji će biti održan na Brdu kod Kranja u Sloveniji.


U radu skupa učestvovat će predsjednici Srbije Aleksandar Vučić, Sjeverne Makedonije Stevo Panderovski, Crne Gore Milo Đukanović, Albanije Ilir Meta, Hrvatske Zoran Milanović, te Kosova Vjosa Osmani.


Učesnike samita ispred Kongresnog centra Brdo od 10.45 do 11.00 sati dočekat će predsjednik Slovenije Borut Pahor i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, nakon čega je predviđeno zajedničko fotografiranje.

Dan uoči godišnjeg samita na Brdu kod Kranja Zoran Milanović i Borut Pahor sastali su se na Bledu i razgovarali su o zajedničkoj izjavi pripremljenoj za skup.

Najvažnije je da se oblikuje zajedničko stajalište o važnosti bržeg širenja EU na zapadni Balkan, a isto tako stajalište o reformama koje te zemlje trebaju učiniti, rekao je Pahor i podsjetio na to da je velik put već prijeđen.


U 11 sati, u Kongresnom centru Brdo počet će plenarna sjednica šefova delegacija povodom obilježavanja 10 godina Brdo-Brioni procesa.


Prema protokolu, sastanak će biti završen u 12.30 sati nakon čega slijedi šetnja šefova delegacija iz Kongresnog centra prema Brdo dvorcu.


U 14.15 sati u Grandis sali Kongresnog centra Brdo biće održana konferencija za novinare koju priređuju predsjednik Slovenije Borut Pahor i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.


Od 14.15 do 16 sati vrijeme je predviđeno za bilateralne sastanke učesnika skupa.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.