SLOVENIJA

Samit procesa Brdo-Brioni: Prilika da se potvrdi obaveza nastavka procesa proširenja EU

Sastanku prisustvuju predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, predsjednici Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije

Anadolija

17.5.2021

Sastanak lidera regiona. Anadolija

Sastanak lidera, u povodu 10. godišnjice Brdo-Brioni procesa, počeo je na Brdu kod Kranja u Sloveniji, javlja Anadolija.

Samit procesa Brdo-Brioni, odgođen dva puta zbog pandemije novog koronavirusa, održava se danas u Sloveniji.

Radi se o inicijativa koju je Borut Pahor, nekad slovenski premijer, a danas predsjednik, pokrenuo u saradnji s Hrvatskom 2010., i to s ciljem jačanja međusobnog povjerenja i pomoći zemljama zapadnog Balkana na putu prema Evropskoj uniji.

Sastanku prisustvuju predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović, predsjednici Hrvatske, Albanije, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije i Srbije.

Ranije je iz Pahorovog ureda navedeno da će sastanak biti prilika da se potvrdi i ojača obaveza nastavka procesa proširenja EU ali i prilika za razmjenu mišljenja o drugim aktualnim pitanjima u neformalnoj atmosferi.

Sastanak lidera je prilika za potvrdu i jačanje opredijeljenosti za nastavak procesa proširenja Evropske unije ali i za razmjenu mišljenja o drugim aktuelnim pitanjima.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.