IZ BIOGRAFIJE

Kakve veze s Bosnom ima budući gradonačelnik Zagreba

Nije samo stric svećenik. I dva moja bratića s majčine strane su svećenici. Mi smo takva obitelj u kojoj smo naučili živjeti s dosta različitim političkim stavovima

Tomislav sa suprugom Ivom na planinarenju na Kavkazu. Privatni arhiv

Piše: F. M.

17.5.2021

Tomislav Tomašević, vjerovatni novi gradonačelnik Zagreba, kojeg, sa osvojenih 45 posto glasova u prvom krugu, još čeka formalnost drugog kruga i omjer snaga sa notornim desničarem Morslavom Škorom (12 posto glasova u prvom krugu), rođen je u Zagrebu 13. januara 1982. godine.

Službena biografija

Kako navodi u službenoj biografiji objavljenoj na internetu, rano djetinjstvo provodi u zagrebačkoj četvrti Zapruđe, nakon čega se obitelj seli u Zaprešić. S 20 godina vraća se u Zagreb, gdje živi u različitim gradskim četvrtima – od Trnja preko Donjeg grada do Trešnjevke.

- Od tinejdžerskih se dana uključuje u niz ekološko-aktivističkih inicijativa i udrugu građana za zaštitu okoliša Zelenu akciju, što ujedno i trasira dobar dio njegove profesionalne karijere: briga za okoliš, društvena pravda, aktivizam mladih, politička teorija i praksa, zaštita javnih dobara i borba za ljudska prava - stoji u njegovoj biografiji.

Tomašević na Kembridžu. Privatni arhiv

Nakon završetka preddiplomskog i diplomskog studija na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, odlazi na Sveučilište u Cambridgeu zahvaljujući britanskoj stipendiji Chevening i stipendiji sveučilišta Cambridge Overseas Trust.

Član je inicijativnog odbora nacionalne političke platforme Možemo! 2019. godine. Godinu kasnije, na parlamentarnim izborima, zeleno-lijeva koalicija, koju čine Možemo! – Zagreb je NAŠ! – Nova ljevica – ORaH – Radnička fronta – ZA GRAD, osvojila je sedam saborskih mandata. Tomašević postaje saborski zastupnik.

Sa suprugom Ivom, s kojom se zabavljao pet godina, a dvije su godine u braku, živi u Zagrebu. Oboje su članovi i aktivisti platforme Možemo! Strastveni su ljubitelji prirode.


Stric Ivo Tomašević je glavni tajnik Biskupske konferencije BiH. Arhiv Avaza

Zanimljivo da je Tomislav lijevi aktivista, a potiče iz obitelji gdje je otac Smiljan konzervativac, a jedan stric svećenik.

Tomislavov stric je monsinjor Ivo Tomašević, vrlo važna osoba u crkvenoj hijerarhiji u BiH, glavni je tajnik Biskupske konferencije BiH. Rođen je 1960. godine u Vidovicama, župi kod Orašja, osobito poznatoj po brojnim svećenicima, redovnicima i redovnicama. Danas je urednik Katoličke tiskovne agencije biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Priprema vijesti iz Crkve u BiH za Radio Vatikan na hrvatskom jeziku.

U predizbornom intervjuu za zagrebački „Expres“, govorio je i o obiteljskoj ideološko - političkoj šarolikosti.

Formirao svoje stavove

- Nije samo stric svećenik. I dva moja bratića s majčine strane su svećenici. Mi smo takva obitelj u kojoj smo naučili živjeti s dosta različitim političkim stavovima. Nije to lako, ali nismo jedina takva obitelj u Hrvatskoj. Znam puno ljevičara kojima su roditelji desničari, a znam i neke obrnute primjere. Formirao sam svoje stavove, testirao ih i redefinirao kroz život. Obišao sam tijekom života više od 50 zemalja na skoro svim kontinentima te sam formirao stavove o tome što je pravedan svijet, sloboda, demokracija... Svjetonazorski se moji stavovi razlikuju od stavova roditelja, ali to je život, kazao je Tomašević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.