PREDSJEDNIK CRNE GORE

Đukanović o curenju podataka: To je bio politički propust, trebalo je da bude sankcioniran

Imamo vlast koja je čekala šansu 30 godina i ne snalazi se na početku ali je sve manje razumijevanja za propuste, kazao je Đukanović

Milo Đukanović i Jens Stoltenberg. Antena M

Antena M

18.5.2021

Crna Gora je saveznik koji doprinosi bezbjednosti, kazao je generalni sekretar Jens Stoltenberg. Pozdravlja to što Crna Gora izdavaja više sredstava za odbranu.

- NATO računa na Crnu Goru, a Crna Gora računa na NATO -  istakao je Stoltenberg.

Predsjednik Milo Đukanović nada se da će NATO i dalje da širi utjecaj na zapadnom Balkanu. Crna Gora je, kaže, spremna da preuzme sve obaveze iz Nacionalnog plana i da preuzima teret u finansiranju NATO-a.

Prijetnja stabilnosti

- Do 2024. godine planiramo da izdvajamo 2 posto BDP za vojsku - kazao je Đukanović.

Sagovornici, kaže Đukanović, dijele ocjene o ugrožavanju evropske i euroatlantske orjentacije zapadnog Balkana kroz penetriranje političkih interesa određenih zemalja koje imaju drugačije ciljeve i vrjednosne sisteme nego EU i Alijansa.

- To prijeti budućnosti zapadnog Balkana, ali i današnjoj stabilnost. Zapadni Balkan je na monitoru NATO-u ali sam htio da sa vama podijelim iskustvo Crne Gore. Nastavlja se sa destruktivnom aktivnošću. Zato želim da zapadni Balkan vidite kao pristupni teren za destrukciju Evrope i NATO-a - kazao je Đukanović.

Politička odgovornost

Đukanović ističe da nema ozbiljnog razloga zašto Crne Gora ne bi pojačano participirala u KFOR-u. 

- Kolebanja su političke prirode, njih učvršćuju oni koji su protivnici nezavisnosti Kosova, koji pokušavaju da vrate točak historiji unazad i mislim da je to nemoguća misija. Ne treba povlađivati retrogradnoj politici - naveo je Đukanović.

Stoltenberg napominje da je učešće u misiji KFOR nacionalna odluka Crne Gore i da bi volio da Crna Gora nastavi da učešćem u ovoj misiji.

Đukanović je komentarisao curenje bezbjednosnih NATO podataka. Misli da to nije završen proces.

- Politička odgovornost postoji, sa njom moraju da se suoče Vlada i premijer. Mislim da to ipak ne ugrožava odnose Crne Gore i NATO. Imamo vlast koja je čekala šansu 30 godina i ne snalazi se na početku ali je sve manje razumijevanja za propuste. To je bio politički propust, trebalo je da bude sankcionisan. Ali to ne može da ugrozi povjerenje koje NATO ima prema Crnoj Gori - ističe on.

Nova Vlada je, kaže Stoltenberg, saopštila da će nastaviti euroatlanski put.

- Imamo sistem koji omogućava da sve članice koje imaju pristup tajnim podacima rade na pravi način kao i provjeru lica koja rade sa tim podacima - kaže GenSek.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.