PREMIJERKA SRBIJE

Ana Brnabić o hidroelektrani "Buk Bijela": U prethodnih 280 koncesija nije bilo problema, što se Bošnjaci sada protive?

Ponovila je da ne može da nađe nijedan racionalan razlog za to što je bilo šta podignuto pred Ustavnim sudom BiH

Srna

S polaganja kamena temeljca

Foto: Agencije


Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da ne vidi nijedan racionalan razlog za protivljenje vlasti Bosne i Hercegovine izgradnji hidroelektrane "Buk Bijela" na Drini, uz pitanje kako to da ranije koncesije, koje su davali entiteti ili kantoni, nisu bile problem, ali ova sada jeste.

- Jasno mi je na političkom nivou, ali na racionalnom nivou mi nije jasno protivljenje izgradnji hidroelektrane 'Buk Bijela" - rekla je Brnabić na pitanje kako komentariše protivljenje Bošnjaka tom projektu.

Što ranije nije bilo problema

Ona je podsjetila da je i u Istočnom Sarajevu prije nekoliko dana na isto pitanje rekla da je u posljednjih 20 godina u BiH izdato 280 koncesija, a sve su ih izdali ili entiteti ili kantoni.

- Ni u jednoj od tih 280 nije postojao problem. Ako bi ovo sada bio problem, morali bismo da vidimo što nije bilo problema u ostalih 280 koncesija - rekla je Brnabić.

Dodala je i da je 2012. godine bila potpisana koncesija i ugovor s njemačkim investitorom RWE, jednom od najvećih njemačkih energetskih kompanija, za istu hidroelektranu.

Srbija nastupa kao strani direktni investitor u BiH

- Pogodite koliko je tada bilo žalbi Ustavnom sudu. Nula. Tako da ne vidim koja je razlika između 2012. godine i nemačkog investitora i 2021. godine i investicije srpske energetske kompanije EPS-a - rekla je Brnabić.

Ponovila je da ne može da nađe nijedan racionalan razlog za to što je bilo šta podignuto pred Ustavnim sudom BiH.

Brnabić je istaknula i da Srbija nastupa kao strani direktni investitor u BiH, u ovom slučaju u Republici Srpskoj, da su urađene sve analize, pravne i finansijske, i da je odlučeno da se investira u najboljoj vjeri.

- To su radili i neki pre nas, nisu se suočili s tužbama. Ako bilo šta Ustavni sud odluči, a da kaže da Republika Srpska nije smela da izda tu koncesiju, to će biti ogroman pravni problem za sve ostale investitore koji su dobijali koncesije entiteta ili kantona u proteklom periodu - rekla je Brnabić.

Više o temi Ana Brnabić

BRISEL
Tegeltija razgovarao sa Brnabić
DANAŠNJI DNEVNI AVAZ
BiH odustala od kredita MMF-a
NA VRH

Podijeli članak na