STAVOVI

Zoran Milanović: Bolje da su Olimpijske igre dali Tuzli ili Sarajevu nego Tokiju

Predsjednik Hrvatske komentirao je i situaciju u vezi OI u Tokiju

Zoran Milanović. Agencije

E. T.

21.5.2021

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović posjetio je u petak Poreč, gdje se održava 56. Evropsko prvenstvo u karateu, napomenuvši kako mu je drago da je karate dobio olimpijski status.

- Drago mi je da je karate dobio olimpijski status. Ne podcjenujem niti jedan sport, ali ovo je ozbiljan i rasprostranjen sport i tek sad su dobili olimpijski status. Želim im da ga zadrže, da se ne nađu u poziciji kao hrvanje grčko-rimskim stilom, koje je temelj olimpijskih igara, a skoro je ostalo bez olimpijskog statusa. Tu je neko imao prste iz međunarodnog olimpijskog pokreta, vjerovatno zato što nije atraktivno, nema dovoljno krvi - rekao je Milanović i dodao: - Što se tiče Poreča, ovo znači nekoliko dana punih hotela i to u predsezoni. Što više sporta za mlade ljude, to je moja poruka.

Predsjednik Hrvatske komentirao je i situaciju u vezi OI u Tokiju. 

- Kao premijer bio sam na OI u Londonu na finalu vaterpola kad smo protiv Italije osvojili zlato. Volio bih da takvu priliku imam i sad, ali vidjet ćemo. Japansko stanovništvo je protiv OI, koje su već jednom odgađane i ovo pomalo gubi smisao. Katkad mi padne na pamet da bi bilo bolje da to daju Tuzli ili Sarajevu, oni bi to napravili malo skromnije, ali od srca, govorim to bez podcjenjivanja. Vidjet ću ima li taj put na otvaranje OI uopće smisla - kaže MIlanović. 

Sportom se, kaže, bavio cijeli život. 

- Sad nešto manje, jer čovjek mora znati gdje mu je granica, kad se bližiš 55. godini treba malo usporiti, ali nikad prestati. Svojim prijateljima vršnjacima, koji su se počeli baviti sportom u 40-oj godini, poruka je da budu posebno oprezni jer tijelo ima svoje granice - rekao je Milanović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.