BEOGRAD

Brnabić dočekala novi kontingent vakcina: Stiglo još 500.000 doza iz Kine

Sinofarm je pokazao pouzdanost koju niko nije mogao da očekuje u ovako teškim vremenima i okolnostima, kazala je Ana Brnabić

Ana Brnabić dočekala nove doze. Kurir.rs

A. Ka. / Kurir.rs

27.5.2021

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić dočekala je danas novi kontigent kineskih vakcina Sinofarm na aerodromu "Nikola Tesla Beograd".

Ona je rekla da je jutros stigla posljednja ispruka Sinofarma po ugovoru, što je ukupno četiri miliona doza vakcina koje su kupljene od Kine i dopremljene u osam letova od januara do sada. Brnabić je napomenula da je Vojska Kine donirala još 200.000 doza Sinofarm vakcina.

- Ovo je posljednji kontigent od 500.000 Sinofarm vakcina, i to je ukupno četiri miliona vakcina koje su nam isporučili u skladu s ugovorom. Sinofarm je pokazao pouzdanost koju niko nije mogao da očekuje u ovako teškim vremenima i okolnostima. Uspjeli smo da dođemo do 45,3 posto vakcinisanih ali to nije dovoljno za kolektivni imunitet. Zato pozivam sve, naročito mlade da se vakcinišu i da završimo s pandemijom - rekla je Brnabić.


Premijerka je rekla da je do sada od početka pandemije dočekano 58 aviona i tri teretna s medicinskom opremom iz NR Kine.

- To dokazuje partnertstvo i jake veze naše dvije zemlje. Veliko hvala, Srbija ovo nikada neće zaboraviti – kazala je Brnabić.

Avion je na beogradski aerodrom sleteo nešto prije osam sati.

Dočeku vakcina prisustvuje i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo, saopćila je Kancelarija za saradnju s medijima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.