NEMA STATUS OSUĐENIKA

Zoran Milanović vratio ratna odličja Branimiru Glavašu

Glavašev sin i advokat Filip Glavaš pozdravio kao jedino razumno i logično rješenje

N. Aj.

29.5.2021

Milanović vratio ratna odličja Branimiru Glavašu. Agencije

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović vratio je ratna odlikovanja generalu Branimiru Glavašu, što je Glavašev sin i advokat Filip Glavaš pozdravio kao jedino razumno i logično rješenje u situaciji kada njegov otac više nema status osuđenika.

Sedam ratnih odlikovanja i čin general-bojnika Branimiru Glavašu 2010. godine oduzeo je tadašnji predsjednik Ivo Josipović.

Predsjednik Milanović je Odluku o prestanku važenja odluke o oduzimanju odlikovanja Glavašu donio na temelju članka 98. Ustava RH i članaka 2. i 36. Zakona o odlikovanjima i priznanjima RH.

Milanovićeva odluka o prestanku važenja Josipovićeve odluke objavljena je u Narodnim novinama (NN 59/2021- 1139), a navodi se da je donesena 21. svibnja na prijedlog Državnog povjerenstva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske i to na temelju dviju sudskih odluka, koje predstavljaju preokret u slučajevima "selotejp" i "garaža", u kojima se Glavaša tereti za počinjenje ratnih zločina.

Riječ je o odluci Ustavnog suda od 12. januara 2015. godine kojom je ukinuta pravomoćna presuda Glavašu i ostalim okrivljenicima te o odluci Vrhovnog suda od 7. juna 2016. kojom je ukinuta prvostepena presuda u istom slučaju te je postupak vraćen na početak.

Branimiru Glavašu su vraćena ratna odličja Red kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom, Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Spomenica domovinskog rata i Spomenica domovinske zahvalnosti.

Odvjetnik Filip Glavaš u izjavi Hini pozdravio je odluku predsjednika Milanovića te istaknuo da se u ovoj situaciji Branimir Glavaš ne nalazi u statusu osuđenika, nego optuženika te da više ne egzistiraju nikakve presude koje bi opravdavale oduzimanje čina i odličja.

- Mi smo još 2019. podnijeli zahtjev za povratom odličja za vrijeme dok je predsjednica bila Kolinda Grabar Kitarović, no ona se oglušila na taj zahtjev i nije postupala po njemu - izjavio je Filip Glavaš.

- Nedavno, prije mjesec uputili smo ponovno zahtjev predsjedniku Zoranu Milanoviću da postupi po tom ranijem zahtjevu, što je on učinio i donio jedinu razumnu i logičnu odluku s obzirom da su te odluke bile donesene temeljem ranije presude Vrhovnog suda kojom su bile potvrđene osuđujuće presude. To je kasnije ukinuo Ustavni sud, a potom i Vrhovni - objasnio je u izjavi Hini advokat Filip Glavaš.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.