BIRAJU GRADONAČELNIKE

Otvorena birališta, počeo drugi krug izbora u Hrvatskoj

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a s njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja

Ad. A. /Hina

Glasači na biračkim mjestima

Foto: Željko Hladika/PIXSEL


U Hrvatskoj je jutros otvoreno  5.500 biračkih mjesta na kojima birači u drugom krugu lokalnih izbora odlučuju tko će iduće četiri godine voditi najveće gradove, ali i niz županija i općina. 

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a s njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja. Sat nakon zatvaranja, Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojoj će mrežnoj stranici objaviti prve izborne rezultate. Birači će u nedjelju donijeti konačnu odluku tko će biti gradonačelnik Zagreba, izabrat će i 14 župana, gradonačelnike 56 gradova i načelnike 87 općina. Drugi krug održava se u 432 grada i općine, pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića. U svim tim gradovima i općinama neće se birati gradonačelnici i načelnici, ali hoće župani, njih čak 14 od ukupno 20.

Prve rezultate izbora Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će u 20 sati, a osvježavat će ih svakih 10 minuta.

Podatke o odazivu objavit će u podne i u 17 sati.

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a s njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja.

Sat nakon zatvaranja, Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojoj će mrežnoj stranici objaviti prve izborne rezultate.

Birači će u nedjelju donijeti konačnu odluku tko će biti gradonačelnik Zagreba, izabrat će i 14 župana, gradonačelnike 56 gradova i načelnike 87 općina.

Drugi krug održava se u 432 grada i općine, pravo birati ima tri milijuna 231 tisuću birača, tiskano je 4,1 milijun glasačkih listića.

U svim tim gradovima i općinama neće se birati gradonačelnici i načelnici, ali hoće župani, njih čak 14 od ukupno 20.

Odnosi se to i na potresom pogođenu Banovinu, odnosno Sisačko-moslavačku županiju, gdje će župan biti izabran u drugom krugu, a to onda znači da glasovanje mora biti ponovljeno na svim biračkim mjestima, pa i u 25 šatora diljem županije kao i u prvom krugu.

Birati mogu punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode. Glasovati se može samo u mjestu prebivališta, a ne u nekom drugom mjestu.

Za razliku od prvog izbornog kruga, kada je na pojedinim glasačkim listićima znalo biti i do deset kandidata, kao u Zagrebu, birače će ove nedjelje dočekati listići s imenima samo dvaju kandidata.

Izuzetak je općina Kraljevec na Sutli, gdje će na listiću biti imena troje kandidata.

Kandidati će biti poredani ovisno o broju glasova koje su dobili u prvom krugu, glasuje se zaokruživanjem rednog broja ispred imena i prezimena kandidata za kojeg se birač odlučio.

Pobijedit će kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasali.

Listići za izbor župana su plave boje, za gradonačelnike i načelnike, bijele. Iako su epidemiološke prilike znatno povoljnije nego prije 14 dana, u nedjelju vrijede iste mjere zaštite od covida kakve su vrijedile i tada, dakle maske obvezne, a razmak dva metra.

Preporučuje se nošenje vlastite olovke na biralište, dezinfekcija, što kraće zadržavanje na biračkom mjestu.

Birači pozitivni na covid ne mogu na biračko mjesto, njima dolaze članovi biračkog odbora. Tada glasuju ispred ulaza u stan ili kuću uz pomoć osobe od povjerenja. Da bi mu se utvrdio identitet, takav birač dužan je članovima biračkog odbora na primjerenoj udaljenosti pokazati osobnu iskaznicu.

Izbore će motriti nešto više od 8.300 promatrača.

DIP će u podne i u 17 sati, objaviti podatke o odazivu birača. U nedjelju se ponavljaju izbori za Gradsko vijeće Varaždina na jednom biračkom mjestu i za Općinsko vijeće Kneževih Vinograda na osam biračkih mjesta.

Više o:

Hrvatska Izbori
NA VRH

Podijeli članak na