PREDSJEDNIK SRBIJE

Vučić: Šmit je jedan od najsnažnijih političara Njemačke

Srbija mora da čuva leđa i BiH i RS, kazao je Aleksandar Vučić

A. Ka. / B92
  • Vučić i Šmit

    Vučić i Šmit

    Foto: Agencije


Komentarišući postavljanje novog Visokog predstavnika BiH, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Kristijan Šmit  (Christian Schmidt)  jedan od najuticajnijih njemačkih političara.

On je dodao da razumije i Milorada Dodika, ali da Srbija mora da insistira na miru i stabilnosti u regionu.

- Nije bilo glasanja u Savjetu bezbjednosti, ali neću da govorim o tome. Mi moramo da vodimo računa o interesima Srbije. Kristijan Šmit je veoma ozbiljan čovjek, on je moj veoma dobar poznanik. Riječ je o jednom od najsnažnijih političara Njemačke. Mislim da on nije čovjek koji mrzi Srbiju i Srpski narod. Ali razumijem strepnje Milorada Dodika - rekao je Vučić i nastavio:

- Srbija mora da razgovara sa njemačkim predstavnicima, ali Srbija mora da bude i uz Republiku Srpsku. Morate da imate u vidu da Srbija mora da čuva leđa i BiH i RS, jer ako to Srbija ne bude činila, neće niko. Nije RS lako i nije lako voditi RS. Da će biti mnogo teže za RS nema sumnje. Nijemci će dati sve od sebe da naprave funkcionalnu državu BiH, preko uzimanja kompetencija vlasti RS. Neće biti lako ni za Srbiju, jer Srbija mora da razgovara sa predstavnicima Njemačke, ali mora da bude uvijek uz RS.

Najavio je da će u narednih 48 sati imati sastanak sa predstavnicima RS, ali i sa Metjuom Palmerom, zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan.

Rekao je da razumije šta Milorad Dodik želi, ali da on mora da nastavi da insistira na nekonfrontaciji i stabilnosti.

Više o temi Aleksandar Vučić

NA VRH

Podijeli članak na