SLOVENIJA

Janša: Ako se Evropska unija ne proširi, proširit će se neko drugi

Slovenija koja će početkom oktobra prirediti neformalni samit EU-Zapadni Balkan, posebno je važna zbog blizine regiona

A. Ka.

Janez Janša

Foto: Agencije


Oporavak poslije pandemije koronavirusa i širenje Evropske unije na Zapadni Balkan su među ključnim izazovima Unije, rekao je slovenački premijer Janez Janša.

- Ako se EU ne proširi, proširit će se neko drugi - upozorio je Janša u govoru slovenačkim diplomatama uoči pošetka šestomjesečnog slovenačkog predsjedavanja EU od 1. jula.

Slovenija koja će početkom oktobra prirediti neformalni samit EU-Zapadni Balkan, posebno je važna zbog blizine regiona, a proširenje EU, rekao je premijer, trebalo bi da bude odgovor na strateške i bezbjednosne izazove trećih aktera.

Među njima je i Turska koja na Balkanu pokušava da uspori širenje EU, rekao je Janša. Govoreći o pandemiji, Janša je rekao da nijedna država nije bila spremna za to i da se iluzornom pokazala globalistička ideja da „ono što ne možeš obezbijediti u svojoj zemlji, možeš dobiti jeftinije na svjetskom tržištu“.

Janša je ocijenio da su se članice EU relativno uspješno dogovorile o sveobuhvatnom ekonomskom i finansijskom paketu oporavka svojih privreda i društava od pandemije.

S druge strane, bit će mnogo teže postići dogovor o „zelenoj tranziciji“ u ekonomiji jer je različita struktura privrede 27 članica EU, a uz to mnogo zavisiti i od toga kako će Evropska komisija uspjeti da se pozabavi specifičnim problemima pojedinih zemalja, rekao je Janša.

Više o temi Janez Janša

HILJADE OKUPLJENIH
Masovni protesti protiv Janše u Ljubljani
NA VRH

Podijeli članak na