SASTANAK SA ANOM BRNABIĆ

Palmer u Beogradu: Interes SAD je stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana

Ukazao je na potrebu da se osigura da medijsko okruženje omogući da se čuju različita mišljenja

Ana Brnabić i Metju Palmer. Vlada Srbije

A. K.

3.6.2021

Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer (Matthew) kazao je na sastanku sa predsjednicom Vlade Srbije, Anom Brnabić, da je jedan od prioritetnih interesa SAD stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana.

Pohvalio je ulogu Srbije u regionalnim inicijativama, koje će podići kvalitet života svih građana u regionu, ali i dodatno unaprijediti i osnažiti regionalno ekonomsko povezivanje, saopćeno je iz Vlade Srbije.


Dijalog sa Prištinom

Palmer je podvukao da SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji se vodi pod okriljem EU i ulogu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i pohvalio je okrenutost Beograda i predsjednika Aleksandra Vučića razgovorima sa Prištinom.

- Beograd će nastaviti da se zalaže za postizanje održivog kompromisa u dijalogu sa Prištinom, uz zaštitu interesa tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa naše zemlje - istakla je Brnabić, navodi se u saopćenju.

Ona je navela i da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapređenje svih oblasti saradnje i intenzivniji bilateralni odnosi sa SAD.


O regionalnoj situaciji

Dvoje sagovornika je razgovaralo i o sveukupnoj regionalnoj situaciji i saglasili se da su mir i stabilnost na zapadnom Balkanu od suštinske važnosti za politički i ekonomski napredak celog regiona.

Također, istaknuto je da će fokus aktivnosti SAD u Srbiji biti na investicijama u infrastrukturi, i ulaganja u obnovljive izvore energije. Palmer je ukazao na potrebu da se osigura da medijsko okruženje omogući da se čuju različita mišljenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.