SASTANAK SA ANOM BRNABIĆ

Palmer u Beogradu: Interes SAD je stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana

Ukazao je na potrebu da se osigura da medijsko okruženje omogući da se čuju različita mišljenja

A. K.

Ana Brnabić i Metju Palmer

Foto: Vlada Srbije


Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer (Matthew) kazao je na sastanku sa predsjednicom Vlade Srbije, Anom Brnabić, da je jedan od prioritetnih interesa SAD stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana.

Pohvalio je ulogu Srbije u regionalnim inicijativama, koje će podići kvalitet života svih građana u regionu, ali i dodatno unaprijediti i osnažiti regionalno ekonomsko povezivanje, saopćeno je iz Vlade Srbije.

Dijalog sa Prištinom

Palmer je podvukao da SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji se vodi pod okriljem EU i ulogu specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka i pohvalio je okrenutost Beograda i predsjednika Aleksandra Vučića razgovorima sa Prištinom.

- Beograd će nastaviti da se zalaže za postizanje održivog kompromisa u dijalogu sa Prištinom, uz zaštitu interesa tamošnjih Srba, kao i očuvanje državnih i nacionalnih interesa naše zemlje - istakla je Brnabić, navodi se u saopćenju.

Ona je navela i da je jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije unapređenje svih oblasti saradnje i intenzivniji bilateralni odnosi sa SAD.

O regionalnoj situaciji

Dvoje sagovornika je razgovaralo i o sveukupnoj regionalnoj situaciji i saglasili se da su mir i stabilnost na zapadnom Balkanu od suštinske važnosti za politički i ekonomski napredak celog regiona.

Također, istaknuto je da će fokus aktivnosti SAD u Srbiji biti na investicijama u infrastrukturi, i ulaganja u obnovljive izvore energije. Palmer je ukazao na potrebu da se osigura da medijsko okruženje omogući da se čuju različita mišljenja.

Više o temi Matthew Palmer

KOMENTAR DANA
Palmerov upaljač
NA VRH

Podijeli članak na