ŠOKANTNO

Nadriljekarka koja je unakazila žene naivnoj Zeničanki: Kupi diplomu medicinske škole, šta te briga

Spremala sam se da pokrenem vlastiti biznis i htjela sam da naučim tehniku ubrizgavanje hijalurona u usne zvanu "russian lips", kaže prevarena bh. državljanka

Markanović: Mnoštvo prevarenih i unakaženih žena. Facebook

Ad. A. / Kurir

6.6.2021

Olgica Markanović (31) vlasnica "medicinsko-estetskog centra Tayas" u Beogradu, koja je uhapšena zbog sumnje da je u svojim salonima unakazila 11 osoba i počinila teška krivična djela protiv zdravlja ljudi, nadriljekarstvo, nadriapotekarstvo i neovlašteno bavljenje određenom djelatnošću, jednoj svojoj klijentkinji iz BiH je rekla da "kupi diplomu medicinske škole" ako hoće da se "zaštiti" dok radi intervencije za koje nema dozvolu, piše „Kurir“.

Uhapšena nije varala samo svoje pacijente, već i klijente koji su joj plaćali na stotine eura da bi im držala lažne edukacije. Tako je E. T., klijentkinju iz Bosne i Hercegovine koja je krajem januara prošle godine krenula kod nje na edukaciju za tehniku uvećanja usana poznatu kao "russian lips", prvo prevarila, a potom i izvrijeđala.


Na Instagramu je pratilo 20.000 ljudi

Kako kaže E. T. za Olgicinu obuku saznala je preko stranice na Instagramu koju je pratilo 20.000 ljudi. Recenzije su je ubijedile da je u pitanju ozbiljan edukacijski centar i tako se odlučila da uplati obuku, ne sluteći šta će se sve kasnije dogoditi.

- Spremala sam se da pokrenem vlastiti biznis i htjela sam da naučim tehniku ubrizgavanje hijalurona u usne zvanu "russian lips". Pošto sam dugo željela da naučim to da radim raspitivala sam se i saznala od par ljudi da tu tehniku ne može da radi kozmetičar već da morate biti medicinar. Pozvala sam njihov broj i javila mi se asistentica Olgice Markanović. Prvo što sam pitala, da ne bi bilo problema je, "da li ja mogu da polažem uopće tu edukaciju pošto nisam medicinski radnik". Rekle su mi da mogu, a cijena je bila 650 eura - priča E. T.

Kako kaže, za cijenu su se dogovorile preko poruka na viberu. Tako su utvrdile i termin početka obuke i lokaciju salona.


Uvjeravala bh. državljanku da može pružati tretmane. Facebook

- Otišla sam u Banju Luku. U prizemlju zgrade vrata mi je otvorila upravo Olgica. Prvi dan je obuka trajala sat i pol. Došao je model, kojem je naplatila materijal koji je ubrizgavala. Meni je pokazala kako se to radi. Napravila sam jedan ubod iglom, ona je sve završila i rekla mi da dođem ponovo sutra i da će tada biti više modela i više praktičnog rada - priča E. T.

Nakon toga je otišla kući za Zenicu, pa se sutradan ponovo vratila u Banju Luku.

Međutim, nijednog modela nije bilo.

- Rekla mi je da je "iskrsao neki problem" i da modeli neće doći. Ponovo smo sat i pol pričale o tretmanu. Uzela mi je 650 eura i rekla "dođi za 10 dana da napravimo pravi radni dan da samostalno primiš klijente". Rekla mi je i da kod kuće pripremim formular za klijente koji će potpisati da taj tretman rade na sopstvenu odgovornost - prepričava E. T.

Kako kaže, E. T. je tada ponovo postavila pitanje o tome što nije završila medicinu i da li je uopšte smije da radi takvu tehniku na klijentima.


"Medicinari se prave pametni"

- Rekla mi je: "Ne bi trebalo da imaš nikakav problem. Ja više volim vas koji niste medicinari jer bolje naučite. Medicinari se prave pametni, a ako želiš skroz da se zaštitiš kupi medicinsku školu, šta te briga". To mi je bilo i čudno i neprofesionalno, ali nisam obratila pažnju i otišla sam kuči - prepričava prevarena žena.

Svega desetak dana kasnije mediji su počeli da pišu o prevari Olgice Markanović i unakaženim klijentima, a E. T. je počela još da se raspituje o naučenom tretmanu od prijatelja koji rade kao medicinski radnici u inostranstvu.

- Pričala sam sa drugaricama iz Njemačke koje rade isti posao i tada su mi rekle da ja kao kozmetičar ne mogu da radim s iglom i da sam prevarena. Rekla sam Olgici da nisam zadovoljna pruženom edukacijom i da mi je certifikat nevažeći, a ona me je izbrisala sa svih društvenih mreža i slala mi poruke koje su ukazivale na to da sam prevarena. Pokušala sam da vratim svoj novac nazad, ali beuspješno - kaže očajna žena.

Na jednu od poruka koje je E. T. poslala Olgici u kojoj joj je objasnila da želi da vrati certifikat jer je nevažeći i da želi svoj novac nazad, Olgica Markanović joj je poslala uvrijedljivu poruku:


Ženama će ostati doživotni ožiljci. Facebook

 „Ja znam da ti nisi imala jezik prethodnik mjesec dva toliko"

Ona dodaje da su joj poruke slale čak i njene kolege i u njima joj prijetili da će je prijaviti za uznemiravanje i ubjeđivali su je da je ona rekla da će kupiti medicinsku školu.

- Zaboravili su na dvije činjenice - da bez dokumenata o medicinskoj školi ne smiju nikome da izdaju certifikat sa svojim pečatom, a drugo da ja sve svoje edukacije snimam diktafonom da preslušam poslije sve, jer tako bolje naučim. Slike poruka gdje se dogovaramo oko cijene sam sačuvala na vrijeme, jer je Olgica poslije sve obrisala što upućuje na potvrdu prevare - zaključuje E. T.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.