BRISEL

Prvi susret Vučića i Kurtija zakazan za 15. juni

Proces razgovora o normalizaciji odnosa je zastao na jesen prošle godine, kada je srpska strana otvorila pitanje implementacije sporazuma o Zajednici srpskih opština na Kosovu

Aljbin Kurti, premijer Kosova i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije. Slobodna Evropa

Piše: H. J. I.

9.6.2021

Dijalog o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova se nastavlja u utorak, 15. juna 2021., saopštio je Peter Stano, portparol Evropske unije (EU), prenosi Slobodna Evropa. 

Biće ovo prvi susret srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i premijera Kosova, Aljbina (Albin) Kurtija i održaće se u sjedištu EU u Briselu.

Proces razgovora o normalizaciji odnosa je zastao na jesen prošle 2020. godine, kada je srpska strana otvorila pitanje implementacije sporazuma o Zajednici srpskih opština na Kosovu (ZSO).

Uoči potvrde novog datuma obnove briselskog procesa, zvaničnici obe strane u javnost su ponovo izlazili sa oprečnim izjavama o tom pitanju.

Dok Kurti napominje da ne može biti formirana jednoetnička zajednica, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić mu poručuje da ne mora da dolazi u Brisel ako ne želi da razgovara o formiranju iste. 

Premijer Kosova je u više navrata izjavio da njegov budući susret sa beogradskim sagovornikom u kontekstu dijaloga, neće biti nastavak dijaloga već, kako je rekao, početak novog procesa.

Međutim, evropska strana inisistira da će se u toku procesa razgovarati o svim pitanjima koja su ranije otvorena.

-Evropska unija i njene države članice očekuju od obe strane kontinuiranu posvećenost uključivanju u ovaj dijalog i sprovođenju svih prošlih sporazuma. To znači da sve što je dogovoreno, mora biti sprovedeno- poručio je Stano prošle nedelje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.