REZOLUCIJI INICIRALA BS

Ako dođe DPS, proći će Rezolucija o genocidu u Srebrenici

Bošnjak i Mir je naša nacija predložili amandmane i izrazili spremnost da glasaju za inicijativu opozicije

Skupština Crne Gore. Agencije

A. Ka.

10.6.2021

Poslanici koalicije “Crno na bijelo” glasat će za Prijedlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, što je dovoljno da se sa opozicijom u Skupštini usvoji Rezolucija kojom se osuđuje i zabranjuje javno negiranje genocida koji se dogodio u julu 1995. godine.

Sve to pod uslovom da se DPS pojavi na sjednici kada se bude glasalo.

Da će glasati bez obzira na amandmane potvrdio je i poslanik URA Miloš Kontar za crnogorske medije, dok su ostala tri poslanika kluba “Crno na bijelo” to saopćili jučer na sjednici parlamenta tokom rasprave o dokumentu.

Rezoluciju je inicirao poslanik BS-a Ervin Ibrahimović koji je tokom sjednice pojasnio da bi se uz osuđivanje genocida njome zabranilo njegovo javno negiranje. Također 11. juli proglasio bi se Danom sjećanja na žrtve stravičnog zločina, potvrdila riješenost Crne Gore, da afirmiše vrijednosti mira i stabilnosti, piše u prijedlogu rezolucije.

Njome se pozivaju i nadležni na sprovođenje istraga i procesuiranja optuženih za genocid u Srebrenici, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Prijedlogom rezolucije se izražava saosjećanje za sve žrtve u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za njihove porodice i pozivaju se sve susjedne države da nastave da obezbjeđuju pravdu i dugoročnu podršku preživjelima.

Ibrahimović je iskazao spremnost da se tekst doradi kroz amandmansko djelovanje, a koje su mu prije svega sugerisali poslanice Koalicije Crno na bijelo.

U slučaju da se usvoje amandmani koje je predložila potpredsjednica Branka Bošnjak (Pokret za promjene), poslanici kluba Mir je naša nacija Miodrag Lekić, Boris Bogdanović, Albin Čeman i Momo Koprivica, onda bi za rezoluciju i oni glasali. Oni su predložili da se uz genocid u Srebrenici osude svi ratni zločini počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije, kao i pokušaji pripisivanja krivice bilo kojem narodu, kao i da se ustanovi dan sjećanja na sve žrtve ratova 90-ih godina prošlog vijeka.

Veće promjene su tražili poslanici DF-a i SNP-a uz osudu svih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, tražili i brisanje termina genocid.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.