NESLAGANJA OKO HAGA

Svađa Puhovskog i Milanovića: Ti si udbaški druker, a ti lažov

U sukobu su zbog svjedočenja Puhovskog u Hagu

Zoran Milanović i Žarko Puhovski. Avaz

Ad. A. / Hina

10.6.2021

Politički analitičar Žarko Puhovski za hrvatske medije je odgovorio predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću kazavši da su sve njegove optužbe čiste laži.

Iako je Haški sud bio (i) hrvatska institucija, Milanović ga, kaže Puhovski, vidi kao ugrozu nacionalne dobrobiti u svom "nacional-paranoidnom pristupu".

Taj je pristup posebno paradoksalan s obzirom na Milanovićevu ustavnu poziciju (a jako sliči jučerašnjem Vučićevom govoru pred Vijećem sigurnosti UN), navodi Puhovski u odgovoru Milanoviću, koji ga je jučer na Krku nazvao "udbaškim drukerom" i rekao da je 2009. išao u Haški sud svjedočiti protiv hrvatske države te da premijer Plenković Puhovskog "očajnički brani".

-Današnju inačicu Milanovićeve pripovijesti da je išao na Haški sud svjedočiti protiv hrvatske države, rušiti Hrvatsku 2009. bez da ga je iko tjerao - Puhovski ocjenjuje neinteligentnim nasjedanjem na nacionalističku internacionalu.

Milanović, kaže Puhovski, ponavlja teze srbijanskih i hrvatskih nacionalista koji Haški sud vide kao ustanovljenu zavjeru protiv "naših", a svakoga ko svjedoči o žrtvama naprosto izdajicom, jer je takvima prije do ljudskih prava, nego do države koja ih krši.

Smatra da "Milanović pritom nastavlja ono što je lani (4. avgusta) govorio u Kninu, odbijajući koncept udruženog zločinačkog poduhvata kao „glupu izmišljotinu“ (nastupajući, tada tek početno, kao svojevrsni vođa udružene nacionalne desnice).

A, baš je to bio pravni instrument koji je omogućio i presudu Mladiću s kojom je i Milanović zadovoljan, jer nije u stanju misliti ni dva poteza unaprijed kako bi vidio da time potkopava vlastito opće stajalište.

Nakon što ga je nazvao "udbaškim drukerom" Puhovski Milanovića proziva za laži, što argumentira podacima, koji su Milanovićevu uredu "svakako na raspolaganju".

-Ti podaci pokazuju da sam bio pod prismotrom Udbe decenijama (dok su s njome surađivali nerijetki njemu bliski), a druker u šatrovačkome govoru - kojim se Milanović kao, valjda, šatro-predsjednik obilato služi - označava nekoga tko potajice prijavljuje,cinka svoje (bivše) drugove - navodi Puhovski.

Podsjeća i kako ga je Milanović "u ranijoj verziji, dok se još nije javno osramotio "neznalačkom uporabom pravne terminologije", nazivao "krunskim svjedokom" (na suđenju 1972.).

-O tome kod mene nikada nije bilo riječi, no Milanović, kompleksirano, nastavlja tirade (iskazujući istovremeno čak i razumijevanje za one koji su pod pritiskom surađivali s Udbom - što opet upućuje na neki drugi njegov problem) - kaže Puhovski, javlja Hina.

Za Milanovića kaže da "pliva u vlastitim (ozbiljno zakašnjelim) pubertetskim fantazijama kao usamljeni ratnik, orao, Kennedy i, naravno, tata, odnosno kao netko tko bi sve bio osim onoga za što je zapravo plaćen".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.