SAMIT U TIRANI

Rama: Regionalni Šengen je strateški projekat

Ekonomski i investicioni plan će dati svoje rezultate samo ako ovaj region sam radi za ovo regionalno tržište i ovo je takođe okruženje u kojem će ovo regionalno tržište funkcionisati, naveo je Varhelji

Premijer Rama rekao je da su planovi rada već konkretni. Anadolija

A. J. / Anadolija

10.6.2021

Premijer Albanije Edi Rama i komesar Evropske unije (EU) za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) održali su zajedničku konferenciju za novinare nakon plenarne sednice Samita lidera zemalja zapadnog Balkana, koji se fokusirao na ekonomski i investicioni plan EU i regionalnu saradnju, javlja Anadolija.


Ocijenivši današnji samit od posebne važnosti, premijer Rama rekao je da su planovi rada već konkretni.


- Ovaj sastanak je od posebnog značaja iz dva razloga. Prvo, jer smo se svi okupili da bismo pogurali napred proces koji je važan za unapređenje ostvarenja četiri evropske slobode u regionu. S druge strane, ovaj proces je već podržan finansijskim paketom u okviru ekonomskog i investicionog plana EU u smislu obima sredstava dostupnih za regionalnu saradnju i radikalno poboljšanje putne, željezničke i lučke infrastrukture, cjelokupnog energetskog sektora, kao i digitalizacije, što predstavlja najveći historijski pokret Evropske unije prema zapadnom Balkanu - rekao je Rama.


Rama je naglasio da Vlada Republike Albanije ostaje nepokolebljiva u uverenju da je "šengenski regionalni projekat strateški projekat" sa izvanrednim ekonomskim, socijalnim i političkim koristima za čitav region.


- I drago mi je što je sada sinergija ove vizije sa Evropskom unijom potpuna. Berlinski proces je početak i sada smo u uslovima u kojima posjedujemo taj proces - rekao je premijer Albanije.


U vezi s napretkom procesa evropskih integracija, Rama je rekao:

- Domaći zadaci evropskih integracija su put da modernizujemo našu zemlju, oni su put da Albaniju učinimo evropskom u svom sistemu pravde i pružanju usluga građanima.

Podsjećamo da je Albanija zemlja kandidat za članstvo u EU i čeka zvanični početak pregovora o članstvu.

Varhelji je sa svoje strane naglasio da je sastanak imao veze sa zajedničkom agendom zapadnog Balkana, prema njegovim rečima, "dnevnim redom koji su kreirale ne samo Evropska komisija, već i sami lideri zapadnog Balkana".


Varhelji poručio: Želimo da naši partneri na zapadnom Balkanu što prije počnu sa tim planom. Anadolija

Zbog toga je, dodao je, ovaj sastanak toliko važan.


- Spremni smo da ponovo potvrdimo našu posvećenost i opredjeljenje koje smo stavili na sto ekonomskim i investicionim planom, planom koji smo pokazali i koji mobiliše trećinu BDP-a regiona, skoro 30 milijardi eura u obliku investicija koje će doći u region. Ali, ovaj ekonomski i investicioni plan će dati svoje rezultate samo ako ovaj region sam radi za ovo regionalno tržište i ovo je takođe okruženje u kojem će ovo regionalno tržište funkcionisati - rekao je Varhelji.


Naglasio je da u EU već imaju sporazum o finansiranju ovog plana i dodao: "Želimo da naši partneri na zapadnom Balkanu što prije počnu sa tim planom".


Povodom procesa evropskih integracija, komesar je rekao da EU želi da organizuje prve dvije međuvladine konferencije sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.


Učesnici Samita su osim komesara Varheljija i premijera Rame i premijer Kosova Albin Kurti, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijerka Srbije Ana Brnabić i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.