NAJAVLJENI PROTESTI

Čovjek koji stoji iza videa "Srebrenica fest" i viceva o genocidu autor je filma o Crnoj Gori

Tako su se predstavnici sadašnje izvršne vlasti našli u “filmu” koji je klasična propaganda protiv građanske, multietničke, sekularne, antifašističke Crne Gore

Boris Malagurski. Screenshot

A. K.

15.6.2021

Još jedan događaj ovih dana dijeli crnogorsku javnost. Riječ je o filmu Borisa Malagurskog “Crna Gora podijeljena zemlja” zbog kojeg su najavljeni protesti u Podgorici za 18. juni uoči prikazivanja u Hramu Hristovog vaskrsenja, uz čiju je podršku, prema izjavi Malagurskog, film i nastao. U kratkim najavama koje se mogu naći na društvenim mrežama i YouTubeu, dati su isječci iz ovog ”dokumentarca”, među kojima su i izjave aktuelnog premijera te zemlje Zdravka Krivokapića, zatim Jovana Markuša, Matije Bećkovića, kao i ministra ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, koji poručuje da se u Crnoj Gori događa duhovna revolucija, pišu "Dnevne novine".

Tako su se predstavnici sadašnje izvršne vlasti našli u “filmu” koji je klasična propaganda protiv građanske, multietničke, sekularne, antifašističke Crne Gore, naručena iz nekih drugih centara moći, uz pokroviteljstvo Srpske pravoslavne crkve.


Zaprepašćujući video

Da li su Krivokapić i Leposavić znali da je reditelj filma Malagurski, koji ih je uzeo kao statiste, pravio skandalozne komentare i viceve na račun Srebrenice, nazivajući sjećanja na najveći zločin na prostoru Evrope nakon Drugog svjetskog rata kao “Srebrenica fest”! Naime, novinska agencija Sputnjik Srbija objavila je prije četiri godine, u julu, zaprepašćujući video Malagurskog u kojem je sjećanje u Srebrenici nazvano “Srebrenica fest 2017”. 

U svom uratku Malagurski kaže kako je “genocid riječ koju bošnjački političari uporno ponavljaju, jer im je Zapad tako rekao”, da Kina i Rusija izbjegavaju Međunarodni sud pravde, jer je pod političkim utjecajem zapadnih zemalja i da je “Srebrenica određena za simbol isključivo srpskih zločina”. Ono što je u tom filmu interesantno jeste detalj da prikazuje Milorada Dodika koji 2007. godine jasno izgovara da se u Srebrenici desio genocid, da bi godinu kasnije promijenio priču.


Protesti protiv propagande

Skandalozni video Malagurskog, inače rođenog 1988. godine u Subotici, pokrenuo je lavinu reagovanja u bh. medijima u kojima se proziva da nema poštovanja ni prema mrtvima, da u svom videu prikazuje i kamion sa posmrtnim ostacima ubijenih Srebreničana.

- U jednom dijelu videa bio je do te mjere bezobrazan da je koristio jedan od ratnih snimaka, a ono što je izgovorio još je gore od onoga što je prikazao. Nazvati dženazu u Srebrenici festivalom može samo čovjek koji nema nikakvog osjećaja za žrtve i njihove porodice. Nakon prve katastrofalne izjave, koja je i naslov videa, slijedi nova katastrofalna izjava: "Omiljeni praznik bošnjačkih političara" - dio je jednog od tekstova objavljenih u bh. medijima.

Dakle, autor videa “Srebrenica fest” je reditelj filma “Crna Gora podijeljena zemlja”, sa premijerom i ministrom pravde kao sagovornicima.

Malagurski je, inače, za Sputnjik izjavio da je “dokumentarni film snimljen uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita Amfllohija i vladike Joanikija” i da analizira “istorijske uzroke društvenih podjela u Crnoj Gori i pokušava da odgovori na pitanje ko profitira od polarizacije”.

NVO Forum slobodnih građana Luča poziva građane Podgorice i Crne gore da se okupe u ponedjeljak, 18. juna, u 20:00 sati, u blizini Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici u znak protesta protiv “senzacionačističkog i nacionalističkog rada u Crnoj Gori Borisa Malagurskog i podrške koju mu pruža dio Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a kojima se šire lažne vijesti i propaganda Rusije i Srbije, kao i podstiču nacionalne i građanske podjele i mržnja te falsifikuje istorija”.

- Građani će nositi crnogorske zastave kao jasan znak državnog pripadanja građanskoj i multietničkoj Crnoj Gori, kao i transparente koji su protiv mržnje prema etničkim Crnogorcima, Srbima, Bošnjacima, Muslimanima, Albancima, Hrvatima i Romima i protiv podsticanja podjela, mržnje i distance između srpskog i crnogorskog naroda - navodi se u saopćenju ove NVO.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.