CRNA GORA

Milo Đukanović pozvao 11 zemalja i EU da ne prihvate ambasadore koje je predložila Vlada

Vlada Crne Gore predložila je 18 kandidata za ambasadore, od kojih je Đukanović dao saglasanost za njih sedam

Đukanović: Odbio dati saglasnost za 11 ambasadora. Arhiv

Radio Slobodna Evropa

15.6.2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović obavijestio je nadležne u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Kini, Mađarskoj, Sjedinjenim Američkim, Državama, Sloveniji, Srbiji, Svetoj Stolici, Španiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Evropskoj uniji, da nije saglasan o predlogu kandidata za ambasadore Crne Gore u tim zemljama.

Vlada Crne Gore predložila je 18 kandidata za ambasadoreGore, od kojih je Đukanović dao saglasanost za njih sedam. Odbio je dati saglasnost za ostale, ali ih je Vlada uprkos tome predložila, što je u suprotnosti s diplomatskom praksom.


Svjesno izigravanje povjerenja

U saopćenju iz Đukanovićevog kabineta, koje potpisuje njegova savjetnica za vanjsku politiku Tamara Brajović, navodi se da predlaganjem kandidata za ambasadore koje ije odobio predsjednik Crne Gore Vlada svjesno izigrava procedure na nacionalnom nivou, krši dobru praksu, narušava kohabitaciju i srozava međunarodni ugled zemlje.

Ustav Crne Gore propisuje da predsjednik države postavlja i opoziva ambasadore i šefove drugih diplomatskih predstavništava Crne Gore u inozemstvu, na prijedlog Vlade i uz mišljenje odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose.

Brajović ocjenjuje da je predlaganje ambasadora bez saglasnosti predsjednika unutrašnja stvar i problem Crne Gore.

- Ali, kada se Vlada obrati nekoj suverenoj zemlji i zatraži agreman za kandidata za kojeg zna da nema podršku predsjednika, onda je takvo postupanje dovođenje u zabludu te partnerske zemlje i njene administracije, i svjesno izigravanje povjerenja. Riječ je o potpunom urušavanju ugleda Crne Gore, i o neozbiljnom i neprihvatljivom postupanju - navodi se u saopćenju.


Milo Đukanović. Arhiv

Kako navodi, ukoliko se nastavi s ovakvom neprihvatljivom praksom, javnost, domaća i međunarodna, ubuduće će biti upoznata sa svakim dogovorom koji se postigne na relaciji Predsjednik-Vlada i Skupština u vezi s diplomatskim predstavljanjem u svakoj konkretnoj zemlji, bez navođenja imena kandidata, čiju zaštitu nalaže dobra diplomatska praksa.

Ovo je novi sukob na relaciji predsjednika i Vlade u odnosu na postavljenja i razrješenja diplomatskih predstavnika Crne Gore. Prethodni sukob i problemi u kohabitaciji nastali su početkom ove godine, kada Đukanović nije htio odobriti odluku Vlade o opozivu sedam ambasadora, a koji su nakon naknadnih pregovora ipak povučeni.


Nova parlamentarna većina

Nakon što je u Crnoj Gori došlo do promjene vlasti nakon parlamentarnih izbora u avgustu 2020. godine, Đukanović je ostao na mjestu predsjednika Crne Gore, a nova parlamentarna većina koju čine tri kolalicije predvođene Demokratskim frontom, Demokratama i Građanskim pokretom URA je formirala novu Vladu na čelu sa Zdravkom Krivokapićem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.