HRVATSKA

Milanović kritizirao Njemačku i Italiju zbog dokumenta NATO-a: "To neka si rade doma"

Neko se tome protivi, dakle netko ima problema s Dejtonom, želi ga razmontirati, kazao je Zoran Milanović

A. Ka. / Index.hr

Zoran Milanović

Foto: Agencije


Predsjednik Zoran Milanović u utorak je rekao kako su se uvrštenju Dejtonskog sporazuma u deklaraciju NATO saveza protivile neke zapadne države, pri čemu je spomenuo Njemačku i Italiju, i dodao da se bilo kakve promjene u BiH ne smiju dogoditi bez Hrvatske i Srbije.

Milanović boravi u Slovačkoj gdje je sudjelovao na forumu GLOBSEC te se sastao sa slovačkom predsjednicom Zuzanom Čaputovom i poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.

Toksična razina

S njima je razgovarao o sjevernoatlantskom sastanku na vrhu u ponedjeljak u Briselu na kojem je Hrvatska, prema riječima predsjednika, tek nakon šest dana inzistiranja uspjela u završnu deklaraciju ubaciti referencu na Dejtonski sporazum.

- To se nije smjelo dogoditi, to je trebalo biti riješeno još prije sedmicu. Neko se tome protivi, dakle netko ima problema s Dejtonom, želi ga razmontirati - rekao je Milanović i dodao da te države istovremeno kritiziraju člana predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog kršenja Dejtonskog sporazuma.

- To je potpuno poremećena logika, tu nešto nije normalno- smatra predsjednik.

Rekao je da se uvrštenju Dejtona u završnu deklaraciju NATO-a protivilo "više država", Njemačka, Italija, odnosno "niz zapadnih diplomacija".

- Zapadna Evropa koja na nekoj toksičnoj razini, jer to nisu čelni ljudi, to sigurno nije Angela Merkel, naprosto izvodi gluposti, rastapa i rastače jedan temelj BiH koji je, kakva god je, osigurava od potresa.

Milanović je istaknuo da pregovore o deklaraciji nije vodila njemačka kancelarka nego ministarstvo vanjskih poslova koje "pokriva druga, njemu bliska politička opcija, dakle ljudi koji su u svojim fantazijama skloni blesavim eksperimentima".

Aktualni šef njemačke diplomacije je Heiko Maas, član socijaldemokrata koji vladaju u koaliciji s Kršćansko-demokratskom unijom Angele Merkel.

Dio zapadnih država za BiH zagovara takozvani "građanski" model kojim bi se zamijenio dejtonski koncept triju jednakopravnih naroda, a predsjednik je dan ranije kazao kako "to zvuči jako plemenito, ali je u stvari podvala".

- To neka si rade doma. BiH je takva kakva je, tu je ogromna granica i moramo je sutra čuvati za Schengen - rekao je predsjednik.

Naglasio je kako se planovi za BiH ne mogu donositi "ispod radara" te da bilo kakve promjene u susjednoj državi moraju uključivati Hrvatsku i Srbiju, izvorne potpisnice Dejtonskog sporazuma.

Ogromna priča

- Zato sam ljudima koji o tome ne znaju puno jer ih se to ne tiče, njima je to fusnota, a nama ogromna priča, objasnio što je posrijedi po pitanju Dejtona i BiH - istaknuo je Milanović o susretu sa slovačkom kolegicom i poljskim kolegom.

- To se tako radi u diplomaciji, koliko se ja sjećam. Nekad sam bio u diplomaciji i nisam nikad izazvao skandal. Onda sam došao u politiku – tu morate izazivati skandale da bi vas čuli - zaključio je predsjednik.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na