RAZUMIJEVANJE ZLOČINA

BNV: Rezolucija o Srebrenici civilizacijska odgovornost prema žrtvama zločina

Pozivaju Srbiju da učini isto, te da Narodna Skupština Srbije u hitnom postupku usvoji rezoluciju kojom se zabranjuje javno negiranje genocida

BNV pozdravlja riješenost crnogorskog parlamenta da zločin u Srebrenici nazove svojim pravim imenom. Agencije

A. K.

18.6.2021

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pozdravilo je usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici od strane Skupštine Crne Gore kojom se osuđuje javno negiranje ili umanjenje najsvirepijeg zločina počinjenog na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

- Rezolucija o genocidu u Srebrenici je civlizacijska odgovornost prema žrtvama zločina i dokaz da se Crna Gora nalazi u procesu suočavanja sa prošlošću i jasnog razumijevanja zločina počinjenih tokom 90-ih godina. BNV naročito pozdravlja riješenost crnogorskog parlamenta da zločin u Srebrenici nazove svojim pravim imenom, kako je i ovaj gnusni čin nazvan u velikom broju presuda međunarodnih sudova - navodi se u saopćenju iz BNV-a.


Pijetet žrtvama

Oni pozivaju Republiku Srbiju da učini isto, te da Narodna Skupština Srbije u hitnom postupku usvoji rezoluciju kojom se zabranjuje i osuđuje javno negiranje genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici. Narodnu Skupštinu Srbije pozivaju i da 11. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici čime bi se ukazao pijetet nedužnim žrtvama ovog svirepog čina.

BNV pozdravlja i istrajnost Bošnjačke stranke u Crnoj Gori na čiji prijedlog je i usvojena rezolucija crnogorskog parlamenta.


55 poslanika bilo "za"

Skupština Crne Gore usvojila je sinoć rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Za usvajanje rezolucije glasalo je 55 poslanika, protiv je bilo 19, a uzdržano sedam poslanika. Rezoluciju su podržali opozicioni DPS, SDP, SD, LP, BS i albanske partije, dok su od poslanika vladajuće većine podršku rezoluciji pružili Demokrate, URA i Branka Bošnjak iz PzP-a.

Rezolucija, između ostalog, podrazumijeva da parlament osudi i priznaje da se u Srebrenici desio genocid i da je ubijeno više od osam hiljada Bošnjaka.

Tekst rezolucije predvidio je i da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na žrtve Srebrenice, da se afirmiše mir i stabilnost i da se pozovu javne institucije da istraže ratne zločine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.