GORA SAMO BUGARSKA

Hrvatska je druga najsiromašnija država Evropske unije

Najbogatiji je Luksemburg

Standard u Hrvatskoj je 56 posto slabiji nego u Njemačkoj. Ilustracija

A. Ka.

22.6.2021

Eurostat je jučer objavio podatke o potrošnji po glavi stanovnika u 2020. godini, koji pokazuju da je Hrvatska na samome dnu u Evropskoj uniji.

AIC mjeri vrijednost roba, usluga i dobara koje građani mogu kupiti ili dobiti za istu svotu novca. Hrvatska je, prema novim podacima, potvrdila poziciju druge najsiromašnije zemlje EU, a od komšija je i dalje gora samo Bugarska. Standard u Hrvatskoj je 56 posto slabiji nego u Njemačkoj.

Eurostatovi podaci pokazuju da je devet zemalja članica po kriteriju materijalne dobrobiti domaćinstava iznad prosjeka EU. Najbogatiji je Luksemburg, koji je 31 posto iznad evropskog prosjeka. Slijedi Njemačka s 23 posto. U grupi zemalja koje stvarnu individualnu potrošnju imaju od 5 do 20 posto iznad prosjeka EU su Austrija, Finska, Belgija, Nizozemska, Švedska i Francuska.


U toj skupini nije Rumunija, ali je debelo ispred Hrvatske, koju je prestigla 2015. godine. Te godine obje zemlje bile su na 58 posto prosjeka EU, a sada je, prema novim podacima, koji obuhvaćaju 2020. godinu, Rumunija na 79 posto prosjeka EU, a Hrvatska na 67 posto. Rumunija je pretekla i Slovačku.

Na Kipru, u Italiji, Litvi i Irskoj razine su bile 10 posto ili manje od prosječnih, dok su Španija, Češka, Portugal, Malta, Poljska i Slovenija u zaostatku 11-20 posto. Rumunija, Estonija i Grčka bile su 21-25 posto ispod prosjeka EU.

Pet zemalja je 25-33 posto ispod prosjeka, a to su Slovačka, Latvija, Mađarska, Hrvatska i Bugarska.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.