TOKOM VOJNE VJEŽBE

Ministarstvo odbrane Srbije negira da je raketa oborila bugarski MiG 29

Tog dana vojska nije izvodila dejstva, saopšetno iz Ministarstva odbrane Srbije

Još nije utvrđeno šta je izazvalo pad aviona. Ilustracija

Ad. A.

24.6.2021

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je da se pad bugarskog aviona tokom nedavne vojne vježbe u toj državi ne može dovesti u vezu s aktivnostima Ratnog zrakoplovstva i protuzrakoplovne odbrane Vojske Srbije.

-Povodom netačnih i zlonamjernih tvrdnji i nagađanja koje je iznio bugarski novinar i pisac Grigor Lilov, a koje su prenijeli pojedini mediji, Ministarstvo odbrane obavještava javnost da pripadnici (RV i PVO) Vojske Srbije na dan pada bugarskog aviona MiG-29 nisu izvodili dejstva raketnim jedinicama PVO, kao ni dejstva avijacije na poligonu ‘Šabla’ niti se na bilo koji način mogu dovesti u vezu sa padom bugarskog vojnog aviona MiG-29 - saopćeno je na internet stranici Ministarstva odbrane Srbije.

Kako je navedeno, „pripadnici (RV i PVO) od dolaska na poligon „Šabla“ svoje aktivnosti realizovali su u skladu sa prethodno definisanim planovima koji su usaglašeni i odobreni od strane predstavnika oružanih snaga Republike Bugarske i Vojske Srbije“.

Nakon pada bugarskog aviona, do kojeg je došlo 9. juna, pojavila se sumnja da je MiG mogla da obori raketa S-125 Neva, koja je lansirana iz Srbije, no te su tvrdnje još neprovjerene.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.