IZRAZILA ZABRINUTOST

Zovko: Zelena grupacija u Evropskom parlamentu radi protiv Dejtonskog sporazuma

Ona je istakla da se isključivanjem pojma konstitutivnosti direktno ide na novi koncept zemlje koji apsolutno ne može zaživjeti u BiH

Željana Zovko. Arhiv

Srna

24.6.2021

Evropski parlament nije danas prihvatio amandmane hrvatskih parlamentaraca koji su insistirali da se u tekst Rezolucije na Izvještaj o napretku BiH u 2019. i 2020. godini uvrsti konstitutivnost naroda u BiH.

Hrvatska europarlamentarka Željana Zovko izrazila je zabrinutost zbog pritiska lijevo orijentisanih parlamentaraca koje predvode Zeleni, a koji, kako je rekla, rade protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH.

- U ovom trenutku sam izuzetno zabrinuta zato što se Evropskom parlamentu, pod pritiskom lijevih snaga predvođeni zelenom grupacijom, nameće jedan novi pogled na BiH koji je katastrofalan i ide protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma - rekla je Zovko za Radio Republike Srpske.

Ona je istakla da se isključivanjem pojma konstitutivnosti direktno ide na novi koncept zemlje koji apsolutno ne može zaživjeti u BiH.

- Ukazala sam da je činjenica da se na taj način nekom narodu ukida njegov prefiks i to je jedna situacija koja je prije 30 godina rezultirala tragedijom, a u ovom trenutku rezultira rezignacijom mladih ljudi koji napuštaju BiH jer ne vide budućnost u ovom neshvatanju realnosti - zaključila je Zovko.

Hrvatski amandmani su se odnosili na to da u tekst bude unesena odredba o konstitutivnosti tri naroda u BiH.

U tekstu koji je podnesen na glasanje spominju se samo građani BiH, a hrvatski poslanici su htjeli da formulacija bude "konstitutivni narodi i građani BiH", što na Odboru za spoljne poslove u Evropskom parlamentu nije prihvaćeno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.