SASTANAK SA AMBASADORIMA

Đukanović: Crna Gora nema važnijeg partnera od EU

Jedino nastavak procesa proširenja može učvrstiti stabilnost i evropsku perspektivu regiona, rekao je

A. K.

Đukanović sa ambasadorima EU

Foto: Kabinet predsjednika Crne Gore


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na poziv šefice Delegacije EU u Crnoj Gori Oane Kristine Pope, bio je gost na radnom ručku sa ambasadorima zemalja članica EU u Crnoj Gori. 

Kako je saopćeno iz njegovog Kabineta, zahvalio je ambasadorki na inicijativi za održavanje sastanka, čiji se termin poklapa sa završetkom portugalskog i početkom slovenačkog predsjedavanja EU i pozdravio format razgovora kao odličnu priliku da kao bliski partneri razmijene mišljenja o važnim pitanjima za Crnu Goru i EU.

Uz zahvalnost ambasadorima na velikom interesovanju još jednom je čestitao Sloveniji preuzimanje predsjedavanja i predstavio svoje viđenje aktuelnih prilika od posljednjeg susreta u decembru prošle godine. 

Iskazao je zadovoljstvo poboljšanom epidemiološkom situacijom i zahvalio EU na doprinosu procesu imunizacije u Crnoj Gori kroz mehanizam donacije vakcina, uz dalji podsticaj evropskim partnerima za pojačanu distribuciju vakcina.

Oštre podjele

Osvrnuo se i na politički kontekst u kojem se održava sastanak sa ambasadorima EU, navodeći da je sada već prošlo dovoljno vremena da se mogu jasnije prepoznati pravci i politika kretanja aktuelne vlasti. Ocijenio je da je i na ekonomskom, političkom i vrijednosnom planu nova vlast ostvarila učinke ispod očekivanja, na štetu građana i multietničke i evropske Crne Gore, koja je od pouzdanog i stabilnog lidera regiona, postala zemlja sa ocjenama da treba jasnije da konsoliduje geopolitičku orijentaciju i da je sve teže predvidiva.

Uz ocjenu da ni na ekonomskom planu nema jasne vladine politike oporavka, iskazao je zabrinutost zbog sve dubljih i oštrijih podjela u društvu.

- Crna Gora nema važnijeg partnera od EU i jedino nastavak procesa proširenja može učvrstiti stabilnost i evropsku perspektivu regiona - poručio je  ističući da je za izgradnju evropske svijesti na zapadnom Balkanu neophodan snažniji podsticaj EU. On je ponovio spremnost da u okviru svojih ustavnih nadležnosti doprinese efikasnom funkcionisanju kohabitacije, što kako je kazao, zahtijeva učenje međusobnom poštovanju i partnerskom radu u interesu razvoja društva.

Zaključio je da je i posljednja sjednica Parlamenta još jednom pokazala da ovako heterogena struktura vladajuće koalicije ne može učvrstiti građansku Crnu Goru, posvećenost reformama i dinamičan napredak ka EU, napominjući da je trenutak za ohrabrenje političkih snaga na evropskoj platformi, kako bi se spriječila dalja stagnacija Crne Gore, navodi se u saopćenju.

Napredak u reformama

Ambasadorka Popa je uz zahvalnost Đukanoviću što se odazvao pozivu, kao i otvoreni i iskreni pristup, pozdravila njegovo aktivno učešće na regionalnim sastancima u posljednje vrijeme, ističući da je Crna Gora veoma prisutna na evropskoj agendi.

- Ona je podsjetila na izdašnu finansijsku pomoć Crnoj Gori u borbi sa pandemijom, kao i kroz zajmove i grantove i podsticaj bilateralnim inicijativama država članica. Uz poruku da EU očekuje opipljiv napredak od, zemlje koja prednjači, naglasila je da EU želi da vidi Crnu Goru u EU što prije i da će podržati njen napredak u reformama, naglašavajući da je proces pristupanja dvosmjerna ulica benefita i obaveza- navodi se u saopćenju. 

Ambasadori EU zemalja, kako je navedeno, interesovali su se za proces postavljenja ambasadora i mogućnosti za njegovu deblokadu naročito u pogledu popunjavanja pozicije u Briselu, zatim, o pravcima djelovanja za izlazak iz političke krize koja utiče na evropski put Crne Gore, očekivanjima uoči Samita Berlinskog procesa, i šta Evropa može da uradi kako bi popustile tenzije i smanjilo se širenje eksternih medijskih uticaja koji targetiraju Predsjednika i druge institucije i političare.

NA VRH

Podijeli članak na