PEŠTER

Vojska Srbije održala vježbu "Munjeviti udar 2021"

Jedinice Kopnene Vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade u punoj su gotovosti izveli združenu taktičku vježbu na temu "Ojačana taktička grupa u izvođenju napadne oper

Raketiranje na Pešteru. Anadolija

Ad. A. / Anadolija

27.6.2021

Na privremenom poligonu "Pešter", više od 2.300 pripadnika vojske i Ministarstva odbrane Srbije učestvovalo je u združenoj vježbi s bojevim gađanjem "Munjeviti udar 2021", javlja Anadolija.

Jedinice Kopnene Vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade u punoj su gotovosti izveli združenu taktičku vježbu na temu "Ojačana taktička grupa u izvođenju napadne operacije".

Vježba je održana uz prisustvo najvišeg državnog i vojnog vrha Republike Srbije, predsjedavajućeg Predsjedištva BiH Milorada Dodika, članova diplomatskog kora, crkava i vjerskih zajednica i javnih ličnosti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon vježbe rekao da je Vojsku Srbije mnogo snažnija i najavio da će Srbija nastaviti da ulaže u svoju armiju, ali da je ne interesuju sukobi.


Ne interesuju ih sukobi

-Moramo još da radimo i pojačavamo bespilotne letjelice, naručili smo nove i naručivaćemo više, a snaga naše Vojske biće drastično uvećana i izmjenjena u narednih devet mjeseci, to pokazuje snagu države. Ne interesuju nas sukobi, ali nas interesuje da uvijek budemo u stanju da je obranimo. Ništa ljepše i časnije od toga - poručio je Vučić.

Kako je predočeno tokom održavanja vježbe, prikazani su odlučnost i vatrena mogućnosti snaga Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i prijetnje po bezbjednost države, sadejstvo združenih snaga u izvršavanju složenih vatrenih zadataka i kriznih situacija i borbene mogućnosti sredstava u naoružanju VS iz razvojnog programa srbijanskog Ministarstva odbrane.


Tenkovi u formaciji. Anadolija

Na vježbi su upotrijebljena najsavremenija sredstva Kopnene vojske kao i borbeni sistemi koje razvija iz domaće odbrambene industrije.

Posade tenkova T-72 MS prvi put su predstavile borbene mogućnosti uz upotrebu savremenih opto-elektronskih i nišanskih sistema kojima je ovo borbeno vozilo opremljeno. Skupa su nastupila modernizirana oklopna borbena BRDM-2M koja su nedavno, s tenkovima, stigla iz Ruske Federacije. Zadatak oklopnih jedinica na ovoj taktičkoj vježbi bio je da snažnom vatrom i odlučnim manevrom slome odbranu neprijateljskih snaga.

U ulozi borbenog osiguranja bila je angažovana mehanizovana pešadija na oklopnim vozilima "lazar 3", "miloš", "MRAP 6x6" i "NTV", vozilima koja su proizvod domaće odbrambene industrije, kao i oklopni transporteri "BVP-M80A" i "BOV".


Dignuti MIG-ovi

Vatrenu podršku u napadnoj operaciji pružala su samohodne top-haubice 155mm Nora B-52, samohodni višecjevni raketni lanseri 128mm "oganj", baterija samohodnih višecevnih raketnih lansera 128 milimetara "oganj" M-18 modularni, lanser "morava" i samohodne haubice 122 milimetara "gvozdika" modernizovana kao i minobacači 120mm.

-Efikasnost vatre ovih sredstava značajno je unapređena razvojem novih sistema za osmatranje i upravljanje vatrom pomoću kojih je mnogostruko skraćeno vrijeme od posjedanja vatrenog položaja do spremnosti za dejstvo - predočeno je iz Ministarstva odbrane Republike Srbije.


Vučić prisustvovao vježbi. Anadolija

Prezentovana je upotreba artiljerijsko raketna baterija "pancir" S-1, dvije baterije hibridnog artiljerijsko-raketnog sistema "PASARS" i kao i laki PVO sistemi "igla" na vozilima NTV te dobro poznati sistem "strala" 2M. Manevar i zaposjedanje položaja za dejstvo prikazaće i samohodna raketna baterija modernizovanog sistema KUB.

Kao podržaka iz zraka korišteni su avioni MIG-29, Orao, Galeb i bespilotne letjelice.

Dejstva su izvele jedinice svih rodova Vojske Srbije, uz podršku opštih i logističkih službi koje obezbjeđuju neprekidnost veze, zračno osmatranje i javljanje, atomsko-biološko-hemijsko obezbjeđenje, transport, ishranu, ubojna sredstva, zdravstvenu zaštitu i ispravnost sredstava ratne tehnike.

Vježba je prethodnih dana sprovdedena na više mjesta i poligona i se izvodi radi provjere borbene gotovosti snaga Vojske Srbije i unapređenja osposobljenosti komandi, jedinica i ustanova Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i prijetnje po bezbjednost Republike Srbije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.