ČEKA SE ZVANIČNA ODLUKA

Hrvatska razmatra vraćanje BiH na zelenu listu, ministar Božinović objasnio šta to znači

Nova odluka bit će donesena u sljedećih dan ili dva, rekao je

Davor Božinović. HRT

A. K.

28.6.2021

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović kazao je danas kako bi se Bosna i Hercegovina uskoro mogla naći na listi sigurnih zemalja, javlja HRT.

- Odluka Vlade o načinu prelaska hrvatske granice za pojedine zemlje, a s obzirom na epidemiološku situaciju, istječe krajem ovog mjeseca. Nova odluka bit će donesena u sljedećih dan ili dva - rekao je Božinović u Zadru, odgovarajući na pitanja novinara. Napomenuo je i da se odluke i liste koje se utvrđuju na nivou Evropske unije ne odnose na bilo koje državljane, nego na prostor iz kojeg putnici dolaze.

U ovom trenutku cijela je Evropa u zelenom, najveći dio, dodao je. Kada je riječ o mapama Evropskog centra za kontrolu bolesti, dosta je i trećih zemalja u zelenom, međutim svaka država ostavlja sebi suvereno pravo da odluči o tome kako će se prelaziti njezine granice.

Kako je kazao, sigurno je da se za tranzit iz zemalja koje su u zelenom, a iz tih smjerova se ulazi u Hrvatsku, sigurno neće tražiti nikakve dodatne potvrde odnosno pojedinačna jamstva vezano za testiranje, preboljenje koronavirusa, odnosno dokaze o vakcinaciji. 

- Što se tiče boravka u Hrvatskoj, o tome se trenutno razgovara i o tome će se obavijestiti javnost - kazao je.

Rekao je da bi se na listi sigurnih zemalja mogla naći i Bosna i Hercegovina.

- Ono što je sigurno, za one zemlje koje su zelenom, za tranzit se sigurno neće tražiti nikakve dodatne potvrde vezane uz testiranje, preboljenje ili dokaz o vakcinaciji, što se tiče boravka u Hrvatskoj, o tome se razgovara - poručio je Božinović.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.