VIDEOKONFERENCIJA

Vučić, Rama i Zaev o "Malom Šengenu": Regionalna saradnja vitalna za napredak zapadnog Balkana

Zamolit ćemo za praktičnu podršku kako bismo otkrili koji projekti mogu da unaprijede naš region u pogledu izvora obnovljive energije za naše građane i za zelenu energetsku budućnost EU, istakli su

Sagovornici su se saglasili da je zemljama zapadnog Balkana potrebno članstvo u Evropskoj uniji. Instagram

A. J. / Anadolija

29.6.2021

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je putem videolinka na konferenciji "Mali Schengen" sa predsjednikom Vlade Albanije Edijem Ramom i predsjednikom Vlade Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevim, sa kojima je razgovarao o daljim koracima u regionalnoj saradnji, kao procesu od vitalnog značaja za napredak zapadnog Balkana i evropskog puta u cjelini, javlja Anadolija.


Sagovornici su se saglasili da je zemljama zapadnog Balkana potrebno članstvo u Evropskoj uniji, ali i da je isto toliko Evropskoj uniji potreban zapadni Balkan, budući da je region i okružen granicama EU, a zemlje koje streme članstvu dijele zajedničke evropske vrednosti, saopćeno je iz Predsjedništva Srbije.



Jedinstveno evropsko tržište

Predsjednik Srbije i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije izrazili su želju da četiri evropske slobode – kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, počnu da se primjenjuju što prije širom regiona, te da će u tom kontekstu pružiti punu podršku regionalnom zajedničkom tržištu na Samitu Berlinskog procesa, 5. jula.


- Svjesni smo toga da samo zajedničkim radom i prihvatanjem regionalne saradnje u okviru različitih regionalnih inicijativa kao što su zajedničko tržište, regionalni Šengen, zeleni koridori ili Berlinski proces, možemo da približimo naše ekonomije, uvećamo blagostanje naših ljudi i dovedemo velike investicije, koje inače ne bi bile moguće ni za jednog od nas pojedinačno - jedan je od zajedničkih zaključaka ove videokonferencije.


Sagovornici su se saglasili da se 29. jula sastanu u Skoplju, kako bi napravili pregled napretka u primjeni dosadašnjih inicijativa i projekata i potpisali dodatne sporazume između tri zemlje vezane za sprovođenje obaveza iz Berlinskog procesa, kao i o saradnji i pomoći u slučaju prirodnih katastrofa i olakšicama za trgovinu, izvoz i uvoz.


- Pozivamo i podstičemo naše kolege iz regiona da potpišu i primjenjuju slične sporazume, kako bi vizija zajedničkog političkog i ekonomskog prostora širom zapadnog Balkana uskoro, kroz jedinstveno tržište, postala važan dio svakodnevice naših građana - poručili su predsjednik Srbije i premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije.


Sagovornici su posebno naglasili da će i pored kašnjenja u procesu proširenja i dalje nastojati da prepoznaju nove načine, oblasti politika i finansijske instrumente, kako bi sve tri zemlje uvećale doprinos Evropi, ojačale veze sa Evropskom unijom i postepeno integrisale region u jedinstveno evropsko tržište.

Ogroman potencijal

Govoreći o Zelenoj agendi, sagovornici su uputili zajednički poziv Evropskoj uniji i Sjedinjenim Državama da se pridruže zemljama širom regiona u cilju podrške u razvoju projekata u koje bi moglo da se investira što prije, kako bi se unaprijedila zaštita životne sredine i povećala široka upotreba obnovljivih izvora, u sklopu primjene Ekonomskog i investicionog plana EU i "Zelene agende" za Zapadni Balkan.


- Naše zemlje imaju ogroman potencijal za održivi rast i razvoj ovog sektora. Zamolit ćemo za praktičnu podršku kako bismo otkrili koji projekti mogu da unaprijede naš region u pogledu izvora obnovljive energije za naše građane i za zelenu energetsku budućnost EU - istakli su sagovornici tokom videokonferencije i zaključili da samo regionalno povezivanje, uz podršku Evropske unije, može da doprinese općoj stabilnosti i napretku cijelog regiona i Evrope.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.