ZBOG DELTA SOJA

U Sloveniji se razmatra kombiniranje vakcina "Pfizer" i "AstraZeneca"

Potrebno je do jeseni osigurati 80-postotnu imunizaciju stanovništva

Slovenija: Vakcinisana samo trećina stanovništva s obje doze. Arhiv

A. K.

29.6.2021

U Sloveniji je do sada samo trećina odrasle populacije vakcinisana s obje doze vakcine protiv koronavirusa, što je malo u odnosu na ciljeve vlade i širenje delta varijante za koju, po procjenama, treba do jeseni osigurati 80-postotnu imunizaciju stanovništva, pa se razmišlja o kombiniranom vakcinisanju "Pfizerovim" i "AstraZenecinim" vakcinama.

- Zaraznija varijanta, delta soj novog koronavirusa je u našoj blizini i važno je vakcinisati se - kazale su u vezi s tim problemom novinarima u utorak vodeće infektologinje Bojana Beović i Tatjana Lejko Zupanc, dodavši da se ne radi o zastrašivanju javnosti. Taj je soj već prisutan u Sloveniji, pa pred tim "ne treba zatvarati oči", rekle su.

Komentirajući nova istraživanja, po kojima je moguće poboljšati imunološki odgovor kod vakcinisanih ako se kombinira mRNA vakcina, poput "Pfizera", s vektorskom vakcinom, poput "AstraZenece", Beović je kazala da je o tome još premalo podataka, te da do promjena uputa nije došlo ni kod Evropske agencije za lijekove (EMA), pa se i u Sloveniji nastavlja vaksinisati kao do sada, istim vrstama vakcina u dvije doze, osim u izuzetnim slučajevima.

Pri tome je Beović dodala da se kombiniranim vakcinisanjem, posebno kombiniranjem mRNA vakcina s "AstraZenecom", obično povećava i vjerojatnost pojave neželjenih učinaka nakon vakcinisanja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.