NOVA SADAKA

Potvrdio Plenković: Hrvatska donira BiH 210.000 doza vakcina protiv koronavirusa

Po 20.000 doza dat ćemo Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Kirgistanu, rekao je premijer Hrvatske

Hrvatska donira ukupno 310.000 doza vakcina. Arhiv

A. K.

1.7.2021

Na početku sjednice Vlade Republike Hrvatske premijer Andrej Plenković najavio je doniranje 310.000 doza vakcina državama u regiji, ali i Kirgistanu, kao i sastanke predstavnika policije i carine s ciljem olakšanog ulaska građana iz BiH u Hrvatsku.

Upozorio je na novi indijski delta soj koji prijeti novim valom te apelirao na hrvatske građane da se vakcinišu, s obzirom da je to moguće obaviti bilo kad bez posebne najave.

- Predlažem svima da vjeruju epidemiolozima, naučnicima, liječnicima, struci, da se informiraju na temelju pouzdanih izvora i da se uključe u proces. S obzirom da Hrvatska ima jako puno neutrošenih doza, a bit će ih još, mi smo namjerno baš danas, 1. jula, odlučili donijeti odluku i donirati 310.000 doza vakcina jer imamo već određene limite skladištenja doza. Od toga ćemo dati 210.000 doza Bosni i Hercegovini, a po 20.000 doza dat ćemo Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Kirgistanu, koji nas je zamolio da im pomognemo - kazao je Plenković te najavio kako će tokom godine u Hrvatskoj biti dovoljno doza i za druge donacije.

Osvrnuo se na modalitete prelaska granice između Hrvatske i BiH, posebno na području prema Dalmaciji te za sutra najavio sastanke predstavnika policije i carine s voditeljima graničnih prijelaza na jugu zemlje i gradonačelnicima pograničnih gradova u Bosni i Hercegovini.

- Režim prelaska granice je kakav je bio cijelo vrijeme. Nema nikakve diskriminacije ili želje s hrvatske strane da se ljudima otežava ulazak u Hrvatsku, nego obrnuto. Sistem je ili ste preboljeli ili vakcinisani ili imate negativan test. Uložit ćemo maksimalne napore da se otklone glasine koje na neki način uznemiruju naše ljude s jedne i druge strane granice - zaključio je Plenković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.