DOŽIVJELA NEPRIJATNOSTI

Poslanicu Vuksanović-Stanković pretresali na aerodromu u Beogradu, policija je zadržala duže od sat

Ona je za kazala da je to neće ni pokolebati, ni obeshrabriti da se i dalje bavim svojim poslom i zalaže za civilizacijske, evropske, demokratske i multietničke vrijednosti

A. J.

3.7.2021

Vuksanović-Stanković: Nikada sebi neću dozvoliti da budem izdajnik svoje države. Društvene mreže

Poslanica opozicione Socijaldemokratske partije Crne Gore, Draginja Vuksanović-Stanković, ocijenila je da to što je na ulasku u Srbiju, na beogradskom aerodromu, doživjela neprijatnosti i što su je pretresali, govori da u Srbiju "nisu dobrodošli oni koji dijele civilizacijske, evropske, demokratske i multietničke vrijednosti".

- Nevjerovatno je koliko zvanična vlast u Srbiji nanosi štetu samom srpskom narodu namećući mu svijest o kolektivnoj odgovornosti, iako se Deklaracijom o Srebrenici koju je Skupština Srbije usvojila 2010. godine, u stvari individualizuje krivica za taj zločin. Što znači da za genocid u Srebrenici nije kriv srpski narod, već pojedinci, što je dokazano i presudama Haškog tribunala - kazala je Draginja Vuksanović-Stanković za vojvođanski portal Autonomija.info.



"Nikada neću biti vazal"

Pošto je Skupština Crne Gore juna usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin rekao je da će onima koji su glasali za tu rezoluciju biti zabranjen ulazak u Srbiju.


Uprkos tome što je imala diplomatski pasoš, policija je Draginju Vuksanović Stanković zadržala duže od sata, pretresla ju je, kao i njen kofer, torbu, novčanik.


Ona je za Autonomiju kazala da je to neće ni pokolebati, ni obeshrabriti da se i dalje bavim svojim poslom i zalaže za civilizacijske, evropske, demokratske i multietničke vrijednosti, jer – dodala je – samo na tim temeljima Crna Gora može ući u Evropsku uniju i postati njena uvažena i poštovana članica.


- Nikada sebi neću dozvoliti da budem izdajnik svoje države da bih ušla u Srbiju, zemlju koju volim, u kojoj je rođena moja majka i živi moja ujčevina. Uvijek ću služiti svome narodu i Crnoj Gori, a nikada neću biti vazal niti zvanične Srbije, niti bilo koje druge države - poručila je Vuksanović-Stanković.


Dodala je da srpski narod sa zločincima ne izjednačavaju oni koji su u Podgorici glasali za Rezoluciju o Srebrenici, nego to rade upravo oni koji skandiraju da je Ratko Mladić heroj.


Ona je, kao „prevaru i neistinu“, okarakterisala izjave predsjednika Srbije Aleksandara Vučića da u Crnoj Gori postoje dva ravnopravna nacionalizma – crnogorski i srpski.


- To je prevara i neistina ravna onoj da je Njemačka ušla u rat sa Britanijom i Francuskom zato što su joj one nametnule rat. Ne može postojati crnogorski nacionalizam, ako je njegova osnova multietničko društvo, antifašizam i evropska ideja. Takav nacionalizam ne postoji nigdje na svijetu. I da budem iskrena i do kraja otvorena, zbog ‘crnogorskog nacionalizma’ nije nikad kapnula ni jedna suza. Rezultat srpskog i drugih agresivnih velikodržavnih nacionalizama i politike velikodržavlja su stotine hiljada grobova i milioni raseljenih za samo četiri godine od 1991 - navela je Vuksanović-Stanković.


Podsjetila je i na nedavnu izjavu predsjednika Rusije Vladimira Putina, kada je govorio o opasnosti od sukoba u Ukrajini, da „neće dozvoliti još jednu Srebrenicu u Evropi“.


- Ako to nacionalistima nije jasan pokazatelj šta cijeli svijet misli o njihovom projektu, onda će morati dobro da razmisle prije nego što idući put povuku slične paralele - kazala je Vuksanović-Stanković.



Potrebna mobilizacija ukupnog građanskog potencijala

Dodala je da je Crna Gora uspješno savladala prvi nalet „velikosrpskog nacionalizma“ i dodala da je sigurna da će naredne „nasrtaje“ savladati lakše, ali je ocijenila da je za to potrebna mobilizacija ukupnog građanskog potencijala Crne Gore.

- I međunarodne okolnosti i neke promjene na tom planu idu značajno u korist građanskim snagama u Crnoj Gori, ali i regionu, dok s druge strane obeshrabruju nacionaliste i protagoniste velikodržavlja koji bi se opet igrali malo sukoba i ‘ćeranja’ na ovim prostorima. No pasaran!“, poručila je ona.


Rekla je da je Srpska pravoslavna crkva „glavni katalizator i inspirator“ politike „velikosprskog nacionalizma“.


- A ta politika je u kombinaciji sa istorijskim revizionizmom pogubna za region u cjelini, a time i za srpski narod. Tragično je što nikakve pouke nisu izvučene iz destrukcije s kraja prošlog veka - kazala je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.