PRVI MEĐUNARODNI NASTUP

Dubrovnik forum: Stiže deset šefova diplomatije i novi visoki predstavnik BiH

Glavna tema četrnaestog izdanja ministarskog foruma bit će utjecaj pandemije koroanvirusa na geopolitičke odnose i svjetsku ekonomiju

Kristijan Šmit. Arhiv

A. K.

5.7.2021

Dubrovnik forum koji se održava u petak i subotu ugostit će deset ministara vanjskih poslova, šefa diplomatije Evropske unije Žozepa Borelja (Josep Borrell) i novog visokog predstavnika za BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Glavna tema četrnaestog izdanja ministarskog foruma bit će utjecaj pandemije koroanvirusa na geopolitičke odnose i svjetsku ekonomiju, a u petak ga otvara premijer Hrvatske Andrej Plenković.

U Dubrovnik stižu Žozep BVorelj, povjerenik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku, ministri vanjskih poslova Malte, Slovačke, Slovenije, Albanije, Grčke, Češke, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Latvije. Domaćin foruma je Gordan Grlić Radman, a osim njega, prisustvovat će i posebni evropski predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kao i drugi diplomati i predstavnici organizacija poput OECD-a i EBRD-a.

Svoj prvi međunarodni nastup na forumu će imati Kristijan Šmit, novi visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, a u Dubrovnik dolaze i povjerenica Evropske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica i glavna tajnica Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić.

U subotu se održavaju tri diskusihe, na temu geopolitike u svijetu nakon pandemije, političke situacije na zapadnom Balkanu te ekonomskog razvoja na tom području kroz Europsku uniju i inicijative Triju mora i Kina 17+1.

Forum će se održati u skladu s epidemiološkim mjerama, učesnici će morati pokazati covid potvrde, a na licu mjesta bit će omogućeno testiranje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.