INTERVJU ZA RTV21

Palmer: Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza koju Kosovo treba da ispuni

Američki diplomata je rekao da je siguran da postoje mehanizmi da Priština formira ZSO, uprkos tome što je kosovski Ustavni sud sporazum iz Brisela proglasio neustavnim i dodao da postoji prostor za kompromis ako obe strane žele normalizaciju odnosa

Metju Palmer. Agencije

RTV21

5.7.2021

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer izjavio je u intervjuu za kosovski RTV21 da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) obaveza koju je Kosovo preuzelo i treba da ispuni.

- Sve sporazume treba sprovesti, čak i u slučaju da se radi na dodatnim sporazumima, a koji su usmjereni u pravom smjeru - izjavio je Palmer, prenosi Fonet.

Američki diplomata je rekao da je siguran da postoje mehanizmi da Priština formira ZSO, uprkos tome što je kosovski Ustavni sud sporazum iz Brisela proglasio neustavnim i dodao da postoji prostor za kompromis ako obje strane žele normalizaciju odnosa.

Predstavnici Beograda i Prištine, Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti, sreli su se početkom juna u Briselu, ali ništa nije dogovoreno, a retorika sa obje strane je poslije tog susreta bila oštra. Tom sastanku prethodila je posjeta Palmera i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka Srbiji i Kosovu, kada su obje strane rekle da su spremne da nastave dijalog pod okriljem EU.

Palmer je u intervjuu kosovskoj TV rekao i da tužba za genocid protiv Srbije, koju je najavio kosovski premijer, "ne doprinosi rješavanju spora dvije strane".

- Važno je za budućnost Kosova da pronađe zajedničke tačke sa Srbijom, da postignu dogovor o normalizaciji odnosa i pronađu način da pokrenu ovaj proces naprijed - naveo je Palmer i dodao da je "nezavisna odluka Kosova ako ipak želi da nastavi sa tužbom, ali da moraju imati osnovu za to".

Amerika, zaključuje Palmer, ipak želi da vidi posvećenost Kosova dijalogu i normalizaciji odnosa sa Srbijom, a želja SAD je i da u cijelom regionu vide manji fokus na prošlost, veći na budućnost.

Podsjetimo, Palmer boravi u trodnevnoj posjeti BiH gdje je održao niz sastanaka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.