REZOLUCIJA O SREBRENICI

Emilija Redžepi za "Avaz": Srbi su napustili sjednicu Skupštine Kosova prije glasanja, to je čin nečovječnosti i neljudskosti

Ja sam tokom svog obraćanja pozvala i kolege Srbe da se solidarišu sa svima nama, da ne snose breme odgovornosti jednog režima, kaže Redžepi

Redžepi: Hvala Kurtiju na moralnoj podršci. Arhiv

Piše: F. Karalić

7.7.2021

Emilija Redžepi, zamjenica premijera Kosova za zajednice i ljudska prava, nakon usvajanja Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici, u izjavi za „Avaz“ zahvalila je Albinu Kurtiju na moralnoj podršci od samog starta.


Multietnička parlamentarna grupa

Ona je kazala da je Rezolucija usvojena sa 89 glasa, dok su Srbi i jedan Goranac te Rom napustili salu prije glasanja.

-Veliko hvala svim poslanicima albanskih partija, ali posebno multietničkoj parlamentarnoj grupi. Ja sam tokom svog obraćanja pozvala i kolege Srbe da se solidarišu sa svima nama, da ne snose breme odgovornosti jednog režima. Neki od njih nisu bili ni rođeni tada. Zašto žive s tim? Napuštanje sjednice prije glasanja je čin nečovječnosti i neljudskosti – poručila je Redžepi.


Čin solidarnosti s patnjama Bošnjaka

Inače, Rezolucija podrazumijeva zabranu negiranja genocida u Srebrenici i, kako je navedeno, predstavlja čin solidarnosti s patnjama Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine.

Kosovo se ovim pridružilo mnogim demokratskim zemljama i međunarodnim institucijama koje su osudile genocid počinjen u Srebrenici i solidarizirale se u smislu osude tog zločina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.