ODRŽALI SASTANAK

Đukanović i Palmer: Vlasti se mijenjaju, Crna Gora ostaje partner

Palmer je reka da je interes SAD da u partnerstvu sa EU doprinosi stabilnosti zapadnog Balkana

Milo Đukanović i Metju Palmer. Kabinet predsjednika Crne Gore

A. K.

7.7.2021

Cilj Sjedinjenih Američkih Država (SAD) je stabilna Crna Gora na evropskom i euro-atlantskom putu, zaštićena od vanjskih utjecaja, saopštio je pomoćnik američkog državnog sekretara Metju Palmer (Matthew), koji se sastao s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem.

Palmer je, kako je saopćeno, rekao da je interes SAD da u partnerstvu sa EU doprinosi stabilnosti zapadnog Balkana, uz poruku da je EU vrijednosni, a ne samo interesni klub, što je izazov i za region na putu ka članstvu.

Tokom susreta razmijenjena su mišljenja o brojnim regionalnim i geopolitičkim pitanjima.


Tokom sastanka razgovarano o brojnim temama. Screenshot

Đukanović je kazao da su odnosi dvije države na zavidnom nivou, kako se može poželjeti, i iskazao zadovoljstvo prepoznatim najavama intenzivnijeg angažmana SAD regionu, što ga, kako je rekao, raduje, jer je to dobar put da se stanje u regionu sredi i umanje maligni uticaji koji nose opasnost destabilizacije.

Podsjetivši i na raniju ulogu SAD na ovim prostorima, iskazao je očekivanje da će i ovog puta to biti podrška regionu da se kreće ka svom cilju, a to je kao EU i NATO, koji garantuju stabilnost kao preduslov ukupnog razvoja.

- Crna Gora će uvijek biti mali, ali pouzdan partner u savladavanju destrukcije i putu naprijed - poručio je Đukanović, uz ocjenu da se vlasti mijenjaju, ali da ne sumnja da će Crna Gora ostati na ovom putu i biti vrijedan partner u promociji stabilnosti i euroatlantskih vrijednosti na zapadni Balkan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.