PANDEMIJA

U Hrvatskoj preminule tri osobe koje su prethodno vakcinisane sa obje doze

Za dva slučaja nije naveden uzrok smrti, dok je jedan smrtni slučaj izazvan posljedicama koronavirusa

U Hrvatskoj preminule tri osobe vakcinisane s dvije doze. Agencije

S. Š. / Index.hr

9.7.2021

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode potvrdila je da su preminule tri osobe koje su bile vakcinisane s dvije doze, a pritom su bile zaražene koronavirusom, prenosi Index.

- Prema podacima iz nacionalne baze nuspojava, prijavljena su tri slučajeva u kojima su osobe vakcinisane sa dvije doze naknadno oboljele od bolesti COVID-19 te su, nažalost, preminule. Riječ je o osobama starije životne dobi koje su patile od plućnih bolesti - stoji u odgovoru HALMED-a na Indexov upit.


Nastale komplikacije

Za dva slučaja nije naveden uzrok smrti, dok je jedan smrtni slučaj izazvan posljedicama koronavirusa.

- Vezano za slučajeve smrtnih ishoda o kojima je jučer bila riječ u medijima, možemo izjaviti da smo ranije za dva slučaja primili prijave neuspjeha vakcinacije, s tim da nije bila prijavljena informacija o smrtnim ishodima. Ove prijave ažurirat ćemo najnovijim informacijama o smrtnom ishodu. 

Za preostale slučajeve zatražena je službena prijava sumnje na neuspjeh cijepljenja HALMED-u ili HZJZ-u, kako bismo mogli obraditi relevantne informacije - poručuju iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode. 

Najmlađi je imao 65 godina

Jučer je infektologinja iz KB Dubrave, Nikolina Bušić, rekla da je preminulo osam osoba koje su bile vakcinisane s dvije doze,te su bile zaražene koronavirusom.

- Imali smo i smrtnih slučajevima među njima. Radi se uglavnom o bolesnicima s teškom upalom pluća i u trećoj životnoj dobi. Najmlađi je imao 65 godina. Ukupno ih je bilo osmero među ovima koji su dobili dvije doze - rekla je jučer Bušić u razgovoru za jedan hrvatski TV kanal.

Podsjećamo, u izvještaju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kažu da nijedna vakcinisana osoba nije preminula zbog koronavirusa.

Obzirom na neslaganje podataka HALMED-a i izjave liječnice iz Dubrave, iz HALMED-a su zatražili od KB Dubrave da im prijave sve smrtne slučajeve osoba koje su bile zaražene koronavirusom, a primile su dvije doze vakcine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.