RAZMJENA ISKUSTAVA

Dubrovnik forum: Koronavirus pokazao da je multilateralizam nužnost

Ako treba naučiti jednu lekciju iz pandemije to je važnost solidarnosti, poručeno je

Učesnici Dubrovnik foruma. Fena

Fena

10.7.2021

Glavna sekretarka Vijeća Evrope, potpredsjednica Evropske komisije i nekoliko evropskih ministara vanjskih poslova zaključili su u subotu na 14. Dubrovnik forumu kako je koronavirus pokazao da su u današnjem svijetu multilateralizam i solidarnost nužni.

- Nema jasnijeg primjera prekograničnog izazova od koronavirusa - kazala je Marija Pejčinović-Burić, glavna sekretarka Vijeća Evrope na panelu „Razotkrivanje geopolitike postpandemijskog svijeta" u sklopu Dubrovnik foruma.

- Vidjeli smo da je multilateralizam važan - dodala je Pejčinović-Burić, istaknuvši da je u pandemiji bilo premalo multilateralne saradnje.

Lekcije iz pandemije

Potpredsjednica Evropske komisije za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica kazala je da virus nije jednako pogodio sve države članice EU.

- Ako treba naučiti jednu lekciju iz pandemije to je važnost solidarnosti - istaknula je Šuica.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković pak smatra kako bi iz pandemije trebalo izvući pouku da "međunarodna suradnja nije opcija, već nužnost za sve nas".

- Nemamo dostupne alternative - kazala je Turković.

Malteški ministar vanjskih poslova Evarist Bartolo konstatirao je da je prošle godine 9 zemalja potrošilo 72 milijarde dolara na modernizaciju nuklearnog oružja, a ne može se "pronaći" 50 milijardi dolara za vakcinisanje cijelog svijeta.

Budući da u Evropskoj uniji živi samo 10 posto stanovnika svijeta, nužno je voditi računa o drugim dijelovima svijeta, pogotovo Africi, smatra Bartolo.

Pitanje opstanka

Ivan Korčok, slovački ministar vanjskih poslova, ocijenio je da je za male zemlje poput njegove multilateralizam najbolja opcija.

- Za zemlje veličine poput naše nema ničeg boljeg od multilateralizma. Bez toga bismo imali problem, to je pitanje opstanka - istaknuo je.

Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar konstatirao je da je Evropska unija bila slabo pripremljena za pandemiju, ali da ta kriza "pruža priliku za raspravu o tome gdje smo i zbog čega bismo trebali strahovati".

- EU više nije na autopilotu. Ne možemo samo sjediti i biti na pravom putu - kazao je.

Državni sekretar u ciparskom ministarstvu vanjskih poslova Kornelious S. Korneliou ukazao je na "intrinzičnu" vrijednost multilateralnog modela ocijenivši da je sudar velikih sila situacija u kojoj svi gube.

Njegov mađarski kolega Tamas Vargha istaknuo je da je pandemija globalni problem koji se može riješiti samo globalnom i regionalnom suradnjom, prenosi Hina.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.