ZAGREB

Projekcija "Cvijeta Srebrenice" u znak sjećanja na žrtve genocida

Prisjećamo se 26. godišnjice od počinjenja genocida u Srebrenici, kada je u gradu i okolini ubijeno preko osam hiljada muškaraca i nevinih civila od strane srpskih vojnih i paravojnih snaga, kazao je Hodžić

Anadolija

11.7.2021

Projekcija cvijeta održat će se i večeras od 21:00 do 23:00 sata - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) program obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici završava svjetlosnom projekcijom cvijeta „Sjećanje“ na Zagrebačkim fontanama u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) , izjavio je kako se projekcija Cvijeta Srebrenice na zagrebačkim fontanama održava već niz godina uzastopno.

- Time se prisjećamo 26. godišnjice od počinjenja genocida u Srebrenici, kada je u gradu i okolini ubijeno preko osam hiljada muškaraca i nevinih civila od strane srpskih vojnih i paravojnih snaga u Bosni i Hercegovini - kazao je Hodžić.

I ove godine posjetiteljima su podijeljene majice sa cvijetom „Sjećanje“ koji je nikao iz bola i predstavlja simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi, ističe organizator. Bijela boja latica predstavlja stradanje nevinih ljudi, zelena boja u središtu cvijeta predstavlja nadu, a 11 latica simbolizira dan tragedije, 11. juli 1995.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.