REPORTAŽA

Ako ne znate gdje ćete na more: Albanija je pravi izbor ukoliko volite duge pješčane plaže, ljubazno osoblje i izvrsnu hranu

Albansko primorje, tačnije luka i grad Drač, trenutno je najveća i najpopularnija plaža u Albaniji, duga je čak šest kilometara, a od Tirane udaljena manje od 40

Drač je trenutno najveća i najpopularnija plaža u Albaniji. Avaz

Piše: E. Halimić - S. Šantić

13.7.2021

Albansko primorje, tačnije luka i grad Drač, trenutno je najveća i najpopularnija plaža u Albaniji. Duga je čak šest kilometara, a od Tirane udaljena manje od 40 kilometara. Dubina mora se postepeno povećava, zbog čega ova plaža predstavlja pogodnu ljetnu destinaciju za porodice s djecom.

Ekipa “Avaza” provela je sedam dana u regiji Golem, Kavaja, Mali i Robit u Draču. Posjetivši ukupno šest hotela, uvjerili smo se u ljubaznost albanskih turističkih radnika, gostoprimstvo lokalnih stanovnika, kao i u ukusna, tradicionalna jela.


Privatne plaže

Hotel “Grand blue Fafa” trenutno je najveći u Albaniji. Avaz

Na privatnoj pješčanoj plaži, 9 kilometara udaljenoj od Drača, nalazi se “Grand blue Fafa”, trenutno najveći hotel u Albaniji. U pitanju je moderno uređen hotel na odličnoj lokaciji, ljubaznim osobljem i all-inclusive uslugom, koja stvara idealne uvjete za opuštajući odmor u ugodnom i mirnom okruženju. U sklopu hotela nalazi se glavni restoran, a la carte restoran, all-inclusive bar na plaži, bazen, kao i suncobrani i ležaljke potpuno besplatno, uključujući i bežični pristup internetu. Sve sobe su klimatizirane, posjeduju TV ekrane s kablovskim programima i pogled na more. Sobe su elegantno namještene dvokrevetne s jednim ili dva pomoćna ležaja. Cijena aranžmana u najvećem i najprestižnijem hotelu u Albaniji je 115 KM (all-inclusive), po osobi. Ono po čemu se “Grand blue Fafa” izdvaja od ostalih hotela jeste što ispunjava želje i najzahtjevnijih klijenata svih uzrasta. Tome svedoči činjenica da svoj odmor možete iskoristiti i za relaksaciju igrajući stolni tenis, pikado ili bilijar.


Hotel “Fafa premium” nudi izvanredan pogled na more. Avaz

Kompleksi “Fafa” bogati su još jednim hotelom u ovoj regiji. Riječ je o “Fafa premiumu”, koji nudi izvanredan pogled na more i kopneni dio Drača. Luksuzne sobe su uređene u elegantnom stilu s neutralnim bojama i opremljene modernim namještajem. Nalazi se u oblasti Kavaja, Mali i Robit, u neposrednoj blizini hotela “Elesio”, “Klajdi” i “Prestige Resort”. Smješten je uz samu plažu s velikim vanjskim bazenom. Obradujte sebe boravkom u hotelu s pet zvjezdica na bazi all-inclusive usluge za svega 115 KM.


Hotel “Sandy Beach Resort” idealan za porodični odmor. Avaz

U istom dijelu Golem, a 11 kilometara južno od Drača, smješten je “Sandy Beach Resort”. U svojoj ponudi nudi dva otvorena i jedan zatvoreni bazen, saunu i parking. Na privatnoj plažu osigurane su ležaljke i suncobrani s dostupnim bežičnim internetom. “Sandy Beach Resort” je idealno mjesto za porodice s djecom, jer se u okviru hotela nalazi i igralište za djecu, dječiji klub, ali i svakodnevne animacije kako za djecu, tako i za odrasle. U okviru hotela dostupni su bar i restoran u kojem se poslužuju jela mediteranske, albanske te italijanske kuhinje. Ukoliko se odlučite da svoj ljetni odmor provedete u “Sandy beach resort”, u aranžmanu VIP turističke agencije, cijena za jednu osobu je 99 KM.


Hotel “Elesio” idealan je za parove. Avaz

Oba hotela nalaze se u izrazito mirnom dijelu Golema, što, također, predstavlja jednu od mnogobrojnih pogodnosti.

Smješten uz plažu Golem, u dijelu Mali i Robit, a 12 kilometara od Drača, nalazi se hotel “Elesio”. U sklopu hotela nalaze se bar i restoran s kuhinjom, koja posjeduje halal certifikat. U svom asortimanu, “Elesio” nudi i privatni parking, vrhunski uređene sobe s pogledom na more ili na park, a u neposrednoj blizini hotela nalaze se i brojne trgovine prehrambenih proizvoda, odjeće ili suvenira. Idealan je za parove ili parove s malom djecom. Cijena aranžmana u hotelu “Elesio”, iznosi 89 KM po osobi.


Hotel “Klajdi Resort” dobiva i petu zvjezdicu. Avaz

”Klajdi Resort”, peti je od ukupno šest hotela koje je ekipa “Avaza” obišla. Sljedeće godine dobiva i petu zvjezdicu, čime će u potpunosti zadovoljavati uvjete i upotpuniti svoju ponudu. Smješten je 13 kilometara južno od Drača u dijelu Mali i Robit. Hotel posjeduje privatnu plažu, parking, Wellness & spa, kao i novootvoreni bazen na krovu hotela, tačnije na sedmom spratu. Sve sobe su, kao i kod ostalih hotela, klimatizirane, s kablovskom televizijom. Osim toga, imaju sopstveno kupatilo s fenom za kosu i besplatnim toaletnim priborom. Pojedine sobe uključuju balkon, a apartmani su tipa “suite”, jer nude i prostor za sjedenje. Nakon dana provedenog na plaži, možete se opustiti uz piće u baru u okviru objekta. Također, plaža hotela “Klajdi” bogata je molom koji važi za jedan od najljepših u ovom dijelu Albanije. Parovima se posebno svidjela lokacija, ocijenili su je osmicom za boravak u dvoje. Aranžman polupansiona u “Klajdi” hotelu za jednu osobu košta 99 KM.


Mnoštvo zabave

Hotel “Prestige Resort” je dokaz da regija Drača nije samo za porodični odmor. Avaz

”Prestige Resort” je potpuno novo odmaralište s pet zvjezdica. Smješten je u dijelu Mali i Robit, 15 kilometara južno od Drača. U direktnom je dodiru s Jadranskim morem, na jednoj od najljepših plaža u Albaniji. Hotel posjeduje četiri otvorena bazena od kojih je jedan s morskom vodom, Wellness & spa centar, aqua park s dva dodatna bazena.

 Za sve goste osiguran je i privatni parking u borovoj šumi, zahvaljujući kojoj je prisutno osvježenje, uz konstantni povjetarac. Cijena aranžmana u ovom prestižnom hotelu je 119 KM po osobi.

Upravo “Prestige Resort” je dokaz da regija Drača nije samo za porodični odmor. Ovaj luksuzni hotel nudi mnoštvo zabave za mlade, poput luksuznog bara i restorana na krovu glavne zgrade hotela. Hotel ima i rezidentnog DJ, koji cijeli dan kreira atmosferu, kako na plaži, tako i na četiri bazena, koliko imate na raspolaganju.

Ljubitelji noćnog provoda su, definitivno, dobrodošli u ovaj dio Albanije, zabava neće izostati, a do ranih jutarnjih sati moći ćete uživati u muzici na otvorenom na više lokacija.

Sigurno uz "VIP Travels"

Turistička agencija “VIP Travels” se pobrinula da svoj put, ali i boravak u Draču, ekipa “Avaza” provede što bolje i sigurnije. Svi hoteli su ekskluzivno zakupljeni za bh. tržište od “VIP Travelsa”. Tako je turistima osiguran povoljniji aranžman.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.