PRVI ČOVJEK ZAGREBA

Tomislav Tomašević: Bandićevi šefovi odsjeka imali su plaću višu nego gradonačelnik

Vozni park ćemo smanjiti sa 140 na 40 i nešto auta. Vratili smo i sve skupocjene automobile, rekao je Tomašević

Tomašević: Do sada sedam koraka poduzeto na obnovi Zagreba. Arhiv

L. S. / Jutarnji list

13.7.2021

U povodu prvih mjesec dana na dužnosti gradonačelnika Zagreba, Tomislav Tomašević u predvorju Gradske uprave održao je konferenciju za novinare. Na njoj je javnosti objavio neke nove poteze koji se tiču funkcioniranja Grada, ali i opet objašnjavao sporna imenovanja i zapošljavanja kojima se bavi i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.


Deset razrješenja

On je objavio sedam koraka koje su do sada poduzeli na obnovi Zagreba.

- Grad je angažirao stotinjak inžinjera konstrukcije na pregledima zgrada, i to je sad pri kraju. Ostalo je još nekoliko najkompliciranijih. Drugo, intenzivirana je komunikacija s Fondom i Ministarstvom, odnosno ministrom Horvatom i šefom fonda Vanđelićem. Prema dogovoru, regrutirano je 20-ak stručnjaka kako bi ih se stavilo na raspolaganje Fondu. Oformljeni su mobilni timovi koji će ići od vrata do vrata i pomoći građanima ispunjavati dokumente. Kako je konačno započelo uklanjanje, razmatramo nekoliko lokacija za deponiranje. Vjerujemo da smo danas našli lokaciju na Žitnjaku. U postupku je i nabava dviju drobilica, a u planu je i najam još drobilica - rekao je Korlaet.

Tomaševićeva zamjenica Danijela Dolenec rekla je kako je završio konkurs za Upravu Zagrebačkog holding te da im je do sada stiglo 56 prijava. Govorila je i o konkursima za šefove odsjeka.

- Dosadašnjim razgovorima smo uspjeli razriješiti 10 šefova odsjeka, za pet ureda bit će raspisani javni konkursi. Sadašnji tajming, odnosno ljeto, nije vrijeme za konkurse, pa bismo ih raspisali na kraju avgusta. Pripremamo odluku kojom bi se smanjile plaće šefova odsjeka i posebnih savjetnika koji sada imaju veću plaću od gradonačelnika. Također, smanjit ćemo naknade vijećnicima. Ukupno se radi o uštedama od otprilike 20 miliona kuna na godišnjoj razini - navela je ona.


Tomašević: Riješit ćemo anomalije. Arhiv

- Što se tiče konkursa za dnevni najam vozila, našli smo način kako poništiti konkurs. Vozni park ćemo smanjiti sa 140 na 40 i nešto auta. Vratili smo i sve skupocjene automobile i mi ćemo voziti jedan "Renault Megane". Da se malo našalim, dobro da smo vratili aute, budući da su očito bili ozvučeni - rekao je Tomašević.

Kazao je i kako su smijenili sve članove Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup.

- Ići ćemo s promjenom odluke, da se zabrani podnajam lokacija za kućice i druge objekte kojima se očito, prema optužnici Uskoka, stvarao reket. Mogu reći i da je troje zaposlenika Uprave koji su uhapšeni uspendirano i to je ono što sada možemo učiniti - rekao je Tomašević i dodao kako će tražiti model koji će onemogućiti reket.


Mjesecima se nisu donosile odluke

- Objavili smo izvještaj o primopredaji, to je sada dostupno javnosti. Moram reći da se u zadnjih nekoliko mjeseci uopće nisu donosile odluke, nakon Bandićeve smrti, i to nas je sve dočekalo. Recimo, imalo smo samo nekoliko dana da riješimo spor s Velikom Goricom oko javnog prijevoza. To je nešto što se vuklo godinama i čini mi se da smo to sada riješili - naveo je on.

Najavio je i da će smanjiti plaće savjetnicima i šefovima odsjeka koji sada imaju veće plaće od gradonačelnika.

- Moja plaća je 17.400 kuna, a 27 šef odsjeka ima plaću preko 20.000 kuna. Savjetnici imaju 18.000 naviše. Očito da je bivši gradonačelnik Bandić imao sistem prema kojem je njegova plaća bila kao džeparac. To je anomalija koju ćemo riješiti - rekao je Tomašević.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.