POSJETA SLOVAČKOJ

Đukanović: Zapadni Balkan ima tradiciju nestabilnog regiona

Posjeta Slovačkoj događa se u godini u kojoj se u Crnoj Gori obilježava 15. godišnjica obnovljene nezavisnosti, a kojoj je slovačka diplomatija jako puno doprinijela

Milo Đukanović i Zuzana Čaputova na konferenciji za medije. Printscreen

S. Š. / AntenaM

15.7.2021

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović boravi u zvaničnoj posjeti Slovačkoj.

Posjeta Slovačkoj događa se u godini u kojoj se u Crnoj Gori obilježava 15. godišnjica obnovljene nezavisnosti, a kojoj je slovačka diplomatija jako puno doprinijela.

- Istovremeno to je i 15 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između naše dvije zemlje. Pored zahvalnosti koju Crna Gora duguje i ponavlja Slovačkoj Republici za doprinos demokratskom referendumu 21. maja 2006. na kojem smo nakon vijek čekanja obnovili svoju nezavisnost - rekao je predsjednik Đukanović na konferenciji za medije, a prenosi Antena M. 

Dodaje da je to istovremeno prilika da Crna Gora pokaže zahvalnost Slovačkoj Republici koja joj je pomogla u borbi koju je vodila protiv pandemije koronavirusa. 

- Danas kada smo u nekoj, nadajmo se, fazi smiraja pandemije, veoma smo posvećeni saniranju problema na zdravstvenom planu, a istovremeno skoncentrisani na napore koji treba da doprinesu što je moguće bržoj obnovi ekonomske aktivnosti - istakao je Đukanović.


Balkan kao bure baruta

Predsjednik Crne Gore dodaje kako je i sama država dio zapadnog Balkana koji ima tradiciju nestabilnog evropskog regiona. 

- Mi mislimo da je uzrok te nestabilnosti i zaostajanje u razvoju upravo predugo izbivanje svih država zapadnog Balkana iz onog što je bio matični tok razvoja savremene evropske civilizacije. I zato vjerujemo da je put u čvršću stabilnost i ekonomski i demokratski prosperitet ZB put evropske i evroatlantske integracije - kaže Đukanović. 

Prijateljstvo između Slovačke Republike i Crne Gore umnogome je ojačalo zbog nesebične podrške koju joj je Slovačka pružila u naporima da ostvari članstvo u NATO alijansi. 

- Također, zahvalni smo na brojnim ekspertizama i svakoj drugoj vrsti pomoći koju nam je Slovačka Republika ponudila i dala u našem pregovaračkom procesu sa EU - dodaje Đukanović. 

Smatra i da je Crna Gora, u poređenju sa ostalim zemljama u regionu, najdalje odmakla u pregovaračkom procesu i da je, samim tim, prva sljedeća članica Evropske unije. 


Đukanović: Jedino rješenje problema u kojem se nalazi Balkan je europeizacija. Printscreen

Euoropeizacija regiona

Đukanović je prokomentirao da se država trenutno nalazi u vremenu posustalog entuzijazma EU za dinamičan proces daljeg proširenja. 

- Shodno tome, nažalost, živimo i u vremenu posustalog reformskog entuzijazma na samom zapadnom Balkanu. I jedna i druga okolnost opet, nažalost, dovode do restauracije nekih retrogradnih, nacionalističkih politika i velikodržavnih projekata u našem regionu. A to istovremeno otvara prostor za maligni uticaj trećih strana čiji su geopolitički interesi suprotstavljeni evropskim interesima - rekao je Đukanović na press konferenciji. 

Također, uvjeren je da je jedini pravi odgovor na sve probleme u kojima se trenutno nalazi zapadni Balkan zapravo intenzivnija europeizacija regiona. 

Dodaje i kako je pred Crnom Gorom i Slovačkom tek odlična budućnost, te kako će, zajedno sa predsjednicom Slovačke Zuzanom Čaputovom još više raditi na jačanju odnosa. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.