NATO ILI UN

Veliki povratak: Kolinda Grabar-Kitarović na korak do posla karijere

Gdje god jeste, morate razmišljati da to nije zauvijek, kazala je ranije

Grabar-Kitarović: Bez komentara. Agencije

A. K.

16.7.2021

Bivša predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i bivša britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) spominju se kao moguće kandidatkinje za glavne sekretarke NATO saveza.

Da se iza te informacije nešto krije, dao je naslutiti i Robin Šeperd (Shepherd), drugi čovjek Halifax međunarodnog foruma, jedne od najuglednijih globalnih organizacija koje se bave svjetskom sigurnosti. Naime, on ju na početku panela o demokratiji koji se održao u Bratislavi najavio:

- Priča se u Vašingtonu da ste vi najizglednija kandidatkinja za buduću generalnu sekretarku NATO-a - kazao je.

Kolinda Grabar-Kitarović o ovoj temi nije htjela govoriti, no NATO joj nije stran. Odradila je mandat kao pomoćnica glavnog sekretara.

- Gdje god jeste, morate razmišljati da to nije zauvijek. Koliko god trajalo, uvijek treba iskoristiti na najbolji mogući način kao odskočnu dasku, ali i kao životno iskustvo - rekla je u decembru 2011. godine, kada je bila na spomenutoj poziciji, javlja Nova TV.

Bivšu hrvatsku predsjednicu, osim kao kandidatkinju za najvišu dužnost u NATO-u, spominje se i kao moguću visoku povjerenicu UN-a za prava žena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.