NEMA DIPLOMATSKO ISKUSTVO

Čeka se odluka Vlade Srbije: Sin Šabana Šaulića novi generalni konzul?

Ovaj prijedlog trebalo bi da prođe na nekoj od narednih sjednica

Mihajlo Šaulić. Agencije

Nova.rs / A. K.

16.7.2021

Procedura postavljenja Mihajla Šaulićana mjesto generalnog konzula je pri kraju. U Cirih je poslata depeša da se traži rezidencija za novog generalnog konzula, a to znači da je sama procedura ili završena ili je pri kraju, piše Nova.rs.

Ovaj prijedlog trebalo bi da prođe na nekoj od narednih sjednica Vlade, jer konzule i generalne konzule bira Vlada. Koliko je poznato, Šaulić do sada nema diplomatsko iskustvo.

- Mihajlo Šaulić je bio na dva sastanka u Ministarstvu vanjskih poslova kod Nikole Selakovića, došao je s majkom. U biografiji stoji da je menadžer i to je sve - govori izvor Nove.rs.

Odluka da Šaulić ode u Cirih je skandalozna.

- U ambasade idu ambasadori, posebno tamo gdje imamo veliku dijasporu, što je ovdje slučaj. To podrazumijeva mnogo administrativnog posla, nema nikakvih političkih ili bilateralnih poslova, jer u Švajcarskoj imamo ambasadu. Ljudi su ljuti jer Šaulić nije čovjek iz kuće - kaže izvor Nove.rs.

I ranije pozicije na kojima je bio Mihajlo Šaulić vezivale su se za političke kontakte, uglavnom njegovog oca. Kako se ranije pisalo, on je završio ekonomiju na Univerzitetu Backingham u Londonu, a kako je sam tvrdio, bavio se marketingom u Italiji.

Godine 2008. postao je savjetnik za odnose sa medijima u Ministarstvu infrastrukture, na čijem čelu je bio Milutin Mrkonjić, a kada je u septembru 2013. godine Mrkonjić prestao da bude ministar, Šaulić je ostao bez posla.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.