NEMA IZUZETAKA

Upozorenje EU: Odluka da Srbija pošalje ambasadora u Siriju suprotna stavu Brisela

Stav EU u pogledu normalizacije odnosa sa režimom u Siriji je jasan i nepromijenjen

Jasan stav EU u pogledu statusa ambasadora u Siriji. Agencije

Radio Slobodna Evropa

16.7.2021

Četverogodišnji mandat ambasadora Srbije u Siriji Jovana Vujasinovića istekao je 2013. godine. Nakon toga, novi nije imenovan i na njegovom mjestu do sada je bio otpravnik poslova Milan Vijatović.

Glasnogovornik Evropske unije Peter Stano ukazao je da je odluka Srbije da ponovo pošalje ambasadora u Siriju suprotna stavu Brisela i podsjetio da put ka članstvu u Uniji podrazumijeva usklađivanje sa njenom vanjskom politikom.

- Stav EU u pogledu normalizacije odnosa sa režimom u Siriji je jasan i nepromijenjen, a nedavni izbori koje je organizovao sirijski režim ne mogu voditi bilo kakvim mjerama međunarodne normalizacije - naveo je Stano za Radio Slobodna Evropa (RSE), prenosi Beta.

Navodeći da je predstavljanje zemalja kandidata u Damasku u nadležnosti tih država, Stano je ukazao da bi u slučaju odluke Beograda “trebalo uzeti u obzir da je Vlada Srbije više puta potvrdila da su evropske integracije strateški prioritet zemlje”. Dodao je da to uključuje “progresivno usklađivanje sa vanjskom i sigurnosnom politikom EU”.

Četvorogodišnji mandat ambasadora Srbije u Siriji Jovana Vujasinovića istekao je 2013. godine. Nakon toga, novi nije imenovan i na njegovom mjestu do sada je bio otpravnik poslova Milan Vijatović, navodi RSE. Ime ambasadora koji će predstavljati Srbiju u Siriji za sada nije saopćeno.

Većina evropskih zemalja i SAD povukle su ambasadore iz Damaska ili snizile aktivnosti na nivo otpravnika poslova 2012. godine, pošto Asadov režim optužuju za kršenja ljudskih prava i ratne zločine.

Iz Ministarstva vanjskih poslova u Beogradu su, međutim, naveli da Srbija “nikada nije prekidala diplomatske odnose sa Sirijom”.

- Oni su se, do imenovanja našeg novog ambasadora u toj zemlji, odvijali na nivou privremenog otpravnika poslova, što je bilo uslovljeno tadašnjom sigurnosnom situacijom u toj zemlji - navodi se u pisanoj izjavi Ministarstva za RSE.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.