BEOGRAD

Pogledajte kako se urušila zgrada na Vračaru: Svi stanari su evakuirani

Zamjenik gradonačelnika najavio da će biti podnijete krivične prijave protiv odgovornih lica

U beogradskom naselju Vračar se urušila zgrada. Printscreen

S. Š. / RTS.rs

16.7.2021

U beogradskom naselju Vračar jutros je došlo do urušavanje stambene zgrade. 

Svi stanari su na vrijeme evakuirani te nije bilo povrijeđenih, potvrđeno je iz Ministarstva unutrašnijh poslova Republike Srbije. 

Stanari pretpostavljaju da se zgrada, koja je stara i nema temelja, urušila zbog radova na gradilištu koje se nalazi u blizini. Na tom mjestu se već neko vrijeme kopa temelj za stambeni objekat, prenose srbijanski mediji. 

Kako je rečeno iz MUP-a Srbije, zgrada nije potpuno srušena, već dio stana koji se nalazi u prizemlju. Iz sigurnosnih razloga svi stanari su evakuisani i sada se nalaze u privremenom smještaju. 





Hitan inspekcijski nadzor

Tri porodice su smještene u hotel, a dvije su u privatnom smještaju. 

Sekretarijat za inspekcijske poslove je izvršio hitan inspekcijski nadzor nad gradilištem i tom prilikom je utvrđeno da izvođač radova nije izveo sigurnosne temeljne jame. 

Doneseno je rješenje o zabrani korištenja urušenog objekta, a u toku je donošenje rješenja kojim će investitorima i izvođaču radova biti naređena hitna obustava svih radova, osim radova na osiguravanju temeljne jame. 


Bit će podnesene krivične prijave

Zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je da će biti podnesene krivične prijave protiv odgovornih za urušavanje zgrade. 

- Dok se zgrada ne sanira, za stanare će u međuvremenu biti iznajmljeni stanovi što će morati platiti investitor - kaže Vesić. 

Dodaje da, prema njegovom mišljenju, investitor koji je počeo da gradi zgradu nije imao dobar projekat statike. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.